Ana SayfaGüncelAKP’nin Turizm Ajansı teklifine HDP’den ‘Hasankeyf’ şerhi

AKP’nin Turizm Ajansı teklifine HDP’den ‘Hasankeyf’ şerhi

HABER MERKEZİ – HDP, AKP’nin bugün Meclis’e getireceği  “Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı” kurulmasını öngören yasa teklifine Hasankeyf’in sular altında bırakılacak olmasını hatırlatarak şerh düştü, iktidarın söylem ile pratiği arasındaki çelişkilerine dikkat çekti.

Meclis Genel Kurulu’nda bugün Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) milletvekillerinin imzasıyla getirilen 13 maddelik “Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Hakkında Kanun Teklifi” görüşülecek.

Buna göre kurulacak ajans, ülkenin turizm hedeflerine ulaşmasına, turizm olanaklarının dünyada tanıtılmasına, pazarlanmasına ilişkin strateji geliştirecek ve tanıtım faaliyetlerini yürütecek.

Ayrıca, ajans sektör temsilcilerinin turizm faaliyetlerinden elde ettikleri gelir üzerinden “turizm payı” alınacak ve ajans, Sayıştay ve Kamu İhale Kanunlarından (KİK) muaf olacak.

Söz konusu yasa teklifine Halkların Demokratik Partisi (HDP) ise muhalefet şerhi düştü.

Hasankeyf hatırlatıldı

Şerhte, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çalışmalarını yürüttüğü halde özerk bir ajansın kurulmasının bakanlığın işlevsiz olduğunun göstergesi olduğu belirtildi.

Şerhte, bir yandan turizm ve kültürel miras üzerinden tanımlanan kanun teklifi bir yandan ise 12 bin yıllık tarihi bulunan Hasankeyf’in sular altında kalacak olması AKP’nin söylem ve pratiği arasında ciddi çelişki olduğu belirtilerek, 50 yıllık bir kazanç için Hasankeyf’in yok edilmek istendiği ifade edildi.

Teklifin gerekçesinde ajansın kurulması ile turizmin kıyı şeridinden çıkarılarak ülke geneline yayılacağı ifadesine de eleştiri getirilen HDP şerhinde, turizmin Türkiye’nin geneline yayılması için ülkede barış ve huzurun inşa edilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

“Rant sağlama hukuksuzluğu”

Ajansın denetiminin özel denetim firmaları tarafından sağlanacağını düzenleyen 7’nci maddesine de şerh düşen HDP, denetim işlevinin tam ve etkin şekilde yapılıp yapılmayacağına dair şüphe uyandırdığı belirtildi.

Teklifin muafiyet ve istisnaları düzenleyen 8’inci maddesiyle ajansın Sayıştay ve Kamu İhale Kanunu’ndan muaf tutulacak olmasına da şerh düşen HDP, bunun iki anlamının olduğunu belirtti:

“Birincisi ajans denetimden muaf tutulmak istenmektedir. İkincisi, kamu ihale kanunundan muafiyet ile ajans istediği ihaleyi, istediği kişiye/firmaya verme gibi kabul edilemez bir rant sağlama hukuksuzluğuna sahip olmaktadır.”

Hasankeyf Koordinasyonu: Geç değil, Ilısu Barajı’nı durdurabiliriz


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Iğdırlı esnaflar: Böyle giderse kepenk indireceğiz
Sonraki Haber
Erdoğan'ın korumaları ile Saraybosna polisi arasında arbede