Ana SayfaGüncelAltyazı’nın yeni sayısı çıktı: ‘Hollywood Hollywood’a Bakıyor’

Altyazı’nın yeni sayısı çıktı: ‘Hollywood Hollywood’a Bakıyor’

HABER MERKEZİ – Bağımsız sinema dergisi Altyazı’nın Temmuz-Ağustos sayısı çıktı. Sinemanın gündeminden tarihine zengin bir içerik sunan yeni sayıyla birlikte, derginin ücretsiz eki “Altyazı Fasikül: Özgür Sinema” da yayın hayatına başladı.

Bağımsız sinema dergisi Altyazı’nın Temmuz-Ağustos sayısı çıktı.

Derginin 190’ıncı sayısının kapak konusu, “Hollywood Hollywood’a Bakıyor” başlığını taşıyor.

Dergi, Hollywood’un kamerayı kendine çevirdiği filmlere odaklanıyor.

Tarantino

Son olarak Quentin Tarantino’nun gözünden 1960’lı yıllarıyla perdeye yansıyan bu devasa endüstri, ihtişamı kadar, stüdyo sisteminin sömürü düzeni ve skandallarıyla da daima göz önünde oldu ve en iyi filmlerinden bazılarını da kendi iç yüzünü anlatırken çekti.

Altyazı, Sunset Bulvarı’ndan (Sunset Blvd.) Mulholland Çıkmazı’na (Mulholland Dr.) on klasik filmde, Hollywood’un Hollywood’a bakışını irdeliyor.

Bu kapsamda; yirmi beş yıl önce Ucuz Roman’la (Pulp Fiction) birlikte dünya sinemasının zirvesine yerleşen Tarantino’nun yeni filmi Bir Zamanlar… Hollywood‘da (Once Upon a Time… in Hollywood) mercek altına alınıyor.

Engin Ertan, Tarantino’nun bu iddialı filminin Hollywood’da 2017 yılında başlayan cinsel taciz suçlamalarına nereden ve nasıl bağlandığını yazdı.

Matrix serisi

1999’da ilk filmiyle ortaya çıktığı andan itibaren sinemanın gidişatını değiştiren Matrix serisi, 20. yılını kutluyor.

Hasan Cömert, dergi için kaleme aldığı yazısında, ‘kurtarıcı kahraman’ mitine yeni bir yorum getirirken hem görsel teknolojisi hem de açtığı felsefi-politik tartışmalarla sinemada bir devrim yapan üçlemeyi kapsamlı biçimde ele alıyor.

Chernobyl

Son dönemin en çok ses getiren yapımlarından Chernobyl dizisi, Çernobil nükleer felaketini ekrana taşırken, anti-komünist bir kara propaganda aracı olup olmadığı sorusuyla da gündeme geldi.

Fatma Cihan Akkartal, Chernobyl’i ele alan yazısında diziden günümüz dünyasına dair ne gibi çıkarımlar yapılabileceğini tartışıyor.

Bertrand Blier’nin kendi romanından uyarladığı 1974 tarihli film, dönemin cinsel özgürleşme idealinden ve burjuva ahlakına dair tartışmalardan yankılar taşıyan 1974 yapımı filmi Rastgele Bir Film (Les Valseuses) dergide ele alınan konular arasında.

Fasikül: Özgür Sinema

Bu sayıdan itibaren dergi ile birlikte “Altyazı Fasikül: Özgür Sinema” eki de ücretsiz olarak verilecek.

Sinemada ifade özgürlüğünün genişlemesine katkı sağlamak için yola çıkan yayın, hem basılı hem de videolar ve genişletilmiş haberlerin yer aldığı çevrimiçi bir yayın olarak hayatına devam edecek.

Fasikül’ün temel amacı, seyirciye erişimi kısıtlanan sinema pratiklerine görünürlük kazandırmak ve sinema alanındaki hak ihlallerine dair bir tartışma ortamı yaratmak.


Altyazı Fasikül’ü fasikul.altyazi.net‘ten ve sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İklim değişikliği: Arkeolojik miras da tehdit altında
Sonraki Haber
Fitch, Türkiye'nin kredi notunu düşürdü