Ana SayfaGüncelAnkara’dan Washington Post’a tepki, BM’ye nota

Ankara’dan Washington Post’a tepki, BM’ye nota

HABER MERKEZİ –  Cemil Bayık’ın Washington Post’a yazdığı makale hakkında konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, gazeteyi ‘terör propagandası’ yapmakla itham etti. Çavuşoğlu’nun bir diğer tepkisi de Demokratik Suriye Güçleri’yle çocukların silah altına alınmasını yasaklayan anlaşmaya imza atan Birleşmiş Milletler’e oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan da BM’ye tepki gösterdi. Açıklamaların yanı sıra Ankara, BM’ye nota da verdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, PKK yöneticisi Cemil Bayık’ın makalesine yer veren Washington Post gazetesi ve Demokratik Suriye Güçleri’yle çocukların silah altına alınmasını yasaklayan eylem planı konusunda anlaşan Birleşmiş Milletler’e tepki gösterdi.

TRT Haber’de konuşan Çavuşoğlu, Bayık’ın makalesine yer veren ABD’nin önde gelen gazetelerinden Washington Post’un “terör propagandası yaptığını” savundu, bunun ifade özgürlüğü sayılamayacağını ifade etti.

Çavuşoğlu Birleşmiş Milletler’in Demokratik Suriye Güçleri ile anlaşma imzalaması konusuna dair de “Yazılı tepkimizi ilettik. BM’nin bu tür terör örgütleriyle işbirliği içinde olmaması gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Türkiye’nin BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilciliği ise, ofisin genel direktör vekiline ‘eylem planının imzalanmasından duyulan rahatsızlığı aktardı’, sözlü protestonun ardından da hem BM Cenevre Ofisi’ne hem de İsviçre’ye resmi protesto notası verildi.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise konuyla ilgili olarak ”BM’nin terör örgütünü muhatap alması skandal” dedi.

Ne oldu?

Birleşmiş Milletler’in çocukların silah altına alınmasını yasaklayan ve çatışmalardan korunmasını öngören eylem planı geçtiğimiz günlerde Demokratik Suriye Güçleri tarafından imzalanmıştı.

Demokratik Suriye Güçleri adına Mazlum Abdi’nin katıldığı imza törenine, Birleşmiş Milletler adına ise Çocuklar ve Silahlı Çatışma Özel Temsilcisi Virginia Gamba katılmıştı. İmza, Cenevre’de atılmıştı.

Bu imza merasiminden bir gün sonra 3 Temmuz’da ise ABD’nin saygın gazetelerinden Washington Post, PKK yöneticilerinden Cemil Bayık’ın “Şimdi Kürtlerle Türk devleti arasında barış zamanı. Bunu heba etmeyelim” başlıklı makalesine yer verdi.

Avukatları ve kardeşiyle yaptığı görüşmelerde “Yeni bir yöntem geliştirilmeli” diyerek ‘çözüm’ mesajları veren Abdullah Öcalan’ın lideri olduğu PKK’nin kurucularından Bayık, söz konusu makalesinde “Kürt sorununu kalıcı bir çözüme dönüştürme fırsatımız var” derken, müzakerelere açık oldukları mesajını verdi.


Cemil Bayık Washington Post’a yazdı: ‘Çözüm için fırsat var’

DSG, BM’nin çocuklara ilişkin eylem planını Cenevre’de imzaladı