Ana SayfaEkonomiAraştırma: Ekonomik kriz gençleri depresyona itiyor

Araştırma: Ekonomik kriz gençleri depresyona itiyor

HABER MERKEZİ – AB üyesi ülkelerde yaklaşık her yedi gençten birinin depresyon riski taşıdığını ortaya koyan çalışmaya göre, gençlerin akıl sağlığını etkileyen en olumsuz etken ekonomik kriz.

Avrupa Birliği (AB) genelinde yapılan bir araştırma, 18 ila 24 yaş arasındaki genç yetişkinlerin yüzde 14’ünün depresyon riski taşıdığını ortaya koydu.

Araştırmaya göre 15-24 yaş grubunda (gençler) yer alanların yüzde 4’ü de kronik depresyon yaşıyor.

Avrupa Birliği kurumu olan Eurofound tarafından yapılan çalışmaya göre, gençlerin akıl sağlığını etkileyen en olumsuz etken ise ekonomik kriz.

Depresyon riski altında olanların oranı yaşam standardı yüksek olarak bilinen İsveç’te yüzde 41 olarak çıkarken, onu yüzde 27 ile Estonya ve yüzde 22’yle Malta izliyor. AB ortalaması ise yüzde 14.

euronews’un haberine göre 2016 yılı Avrupa Hayat Kalitesi verileri ile AB üyesi ülkelerden toplanan güncel veriler harmanlanarak hazırlanan raporda, gençlerin temel sağlık ve kamu hizmetlerine erişmekte güçlük çektiği vurgulanıyor.

Rapor ayrıca, ekonomik kriz sebebiyle gençlerin kendilerini giderek daha fazla “marjinal” hissettiğini bunun da depresyon riskini yükselttiğini gösteriyor.

Kaynak: euronews

‘Sağlık hizmetleri çok pahalı’

Gençlerin sağlık hizmetlerine erişimlerinin araştırıldığı çalışmada, Avrupa Birliği genelinde gençlerin yüzde 20’sinin bu hizmete erişime engelde en büyük neden olarak pahalılığı belirttiği tespit edildi.

Bu oran Kıbrıs’ta yüzde 72, Malta’da yüzde 61 ve Yunanistan’da yüzde 56 olarak gerçekleşti.