Ana SayfaÇalışma YaşamıAtık kağıt işçisinin tahlili: Tüketime dayalı her ekonomi modeli krize gebedir

Atık kağıt işçisinin tahlili: Tüketime dayalı her ekonomi modeli krize gebedir

HABER MERKEZİ – Ekonomideki kötü gidişat her geçen gün derinleşirken buna dair siyasetçiler, kimi iktisatçılar değerlendirmeler yapıyor. Peki sokaktaki yurttaş, özellikle de ağır iş kollarında çalışan emekçiler ne diyor? İstanbul’da atık kağıt işçiliği yapan Erol Şakarakoğlu, ekonomik krizi sokak sokak dolaşarak tahlil ettiğini belirterek, “Tüketime dayalı her ekonomi modeli krizlere gebedir” diye belirtiyor.

İstanbul’da atık kağıtları toplayarak geçimini sağlayan Erol Şakarakoğlu, ekonomideki gidişatı değerlendirdi ve krizi analiz etti.

Şakarakoğlu yaptığı işten dolayı kentin her sokağına girip çıkan bir işçi.

Mezopotamya Ajansı’na yaptığı açıklamada “Ekonomik krizi sokakta çok iyi analiz edebiliyorum. Krizden dolayı insanlar arasındaki ilişkilerde bile farklılaşma var” diyor.

Ona göre krizin en temel sebebi tüketime dayalı ekonomi modeli.

“Ülke olarak tüketime bağımlı hale geldik. Tüketime dayalı her ekonomi modeli krizlere gebedir. Gerçek hedeflerimizi belirleyemiyoruz. Her geçen gün alım gücümüz azalarak devam ediyor. Bu ekonomi modelinin ve toplumsal yapının baştan değişmesi lazım. Günü kurtarmaya yönelik değil, geleceğimize yönelik ekonomi modelleri geliştirmemiz lazım. Bizi yönetenlerin de bu temelde düşünerek yönetim modelleri geliştirmeleri gerekir.”

Ajansın haberinde farklı iş kollarında çalışan başka emekçilerin de görüşlerine yer veriliyor.

Bunlardan biri de asıl mesleği ayakkabı tamirciliği olan ama krizden kaynaklı beyaz eşya tamirciliğine başlayan Feyzi Polatlı.

Polatlı bu işte de para kazanamadığından şikayetçi.

62 yaşında olmasına rağmen çalışmak zorunda olduğunu dile getiren Polatlı, “Emekli olamadığım için çalışmak zorundayım. Bugün sigorta yatırmaya kalkıyorum ama yatıramıyorum. Kiramı dahi yatırmakta zorlanıyorum” diyor.

Buzdolabı bozulan bir kişinin yeni buzdolabı alamadığı gibi eskisini de yaptırmadığına dikkat çeken Polatlı, “Çünkü tamir malzemesi çok pahalı” diye belirtiyor.

“Bir ülkede mazota zam geldiği zaman bilin ki; her şeye zam geliyordur. Zam gelmeyen tek şey biz emekçilerin verdikleri emektir. O yüzden ekonomik kriz en çok bizi etkiliyor. Geçen seneyle alım gücümüzü karşılaştırdığımızda daha kötü durumdayız. Ve her geçen gün daha da kötüleşiyor bu durum. Acilen bir şey yapılmalı.”

Bu haberin tamamını BURADAN okuyabilirsiniz.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gazete ve dergilerin yıllık tirajı yüzde 17,6 azaldı
Sonraki Haber
Bahçelievler'de caddede çökme meydana geldi