Ana SayfaEkonomiAvrupa Yatırım Bankası Türkiye’ye kredi vermeyi durdurdu

Avrupa Yatırım Bankası Türkiye’ye kredi vermeyi durdurdu

HABER MERKEZİ – Avrupa Birliği’nin ‘Doğu Akdeniz’ yaptırımları çerçevesinde Türkiye’ye yönelik stratejisini gözden geçiren Avrupa Yatırım Bankası, 2019’un sonuna kadar hükümetle ilişkili projelere kredi vermeyeceğini bildirdi.

Avrupa Birliği (AB), Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri nedeniyle Türkiye üzerinde ekonomik baskıyı artıracak dört kritik başlıkta yaptırım uygulama kararı almıştı.

Bu başlıklardan biri de Avrupa Yatırım Bankası’ndan Türkiye’ye verilecek kredi desteğinin gözden geçirmesiydi.

Avrupa Yatırım Bankası da AB yaptırımları çerçevesinde en azından bu yılın sonuna kadar hükümetle ilişkili projelere kredi vermeyeceğini duyurdu.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Reuters’a konuşan bir banka sözcüsü, “AB bankası olarak Avrupa Yatırım Bankası, Konsey’in (Avrupa Konseyi’nin) önerilerini yerine getirecektir, yılın geri kalanında yeni kredi verme işlemlerini sınırlandırılması yaklaşımı benimsenecektir” dedi.

Türkiye’nin en büyük tekil kredi sağlayıcısı konumunda olan Avrupa Yatırım Bankası, Ankara’ya son üç senede her yıl 400 milyon euro ile 2,2 milyar euro arasında değişen miktarda kredi sağlamıştı. 2019’da şimdiye kadar kredi verilmedi.

Yıl sonunda yeniden değerlendirme yapılacak

Uluslararası haber ajansı Reuters, kredilerin dondurulmasının özel sektör projelerini etkilemesinin beklenmediğini yazdı.

Reuters, yönetim kurulundaki AB finans bakanlarından onay alması halinde ise bankanın yıl sonuna kadar 390 milyon dolarlık kredi verebileceğini bildirdi.

Banka sözcüsü, bankanın Türkiye’ye kredi vermesine yönelik stratejik değerlendirmesinin yıl sonunda yapılacağını da kaydetti.

Erdoğan: Yaptırım tehdidi Türkiye’yi haklı davasından vazgeçiremeyecek

Avrupa Birliği’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmaları nedeniyle Türkiye’ye yönelik aldığı yaptırım kararına Ankara’dan tepkiler gelmişti.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, AB’nin yaptırım kararının “Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon faaliyetlerini sürdürme kararlılığını etkilemeyeceği” belirtilmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da söz konusu yaptırım kararı için “Çok da ciddiye almaya gerek yok” demişti. AB’nin sondaj faaliyetlerini sonlandırma çağrısına ise Çavuşoğlu’nun yanıtı ‘faaliyetlerimizi artıracağız’ şeklinde olmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanmasının 96. yıl dönümü vesilesiyle yayımladığı mesajında, “Örtülü veya açık hiçbir yaptırım tehdidi Türkiye’yi haklı davasından vazgeçiremeyecektir” demişti.


AB’den Türkiye’ye yaptırım kararı: Ekonomiyi daha da kötüleştirecek 4 kritik başlık var


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hakan Atilla'yı İstanbul'da Berat Albayrak karşıladı
Sonraki Haber
Memur-Sen de maaş zammı talebini açıkladı