Ana SayfaEkolojiAydın’da JES’ler kiraz ve üzümde verimi düşürdü: “Tarım yapılamaz hale gelecek”

Aydın’da JES’ler kiraz ve üzümde verimi düşürdü: “Tarım yapılamaz hale gelecek”

AYDIN – Aydın’da tarım arazisi üzerine kurulan JES’ler, kiraz ve üzüm verimini düşürdü. Çiftçi Nihat Fırat, “JES’ler yeraltındaki suların ekolojik dengesini altüst etti. Özellikle incir ve zeytin kökleri derin olan ağaçlar olduğu için ilk zararlar bu iki üründe görülmeye başladı” diyor. Mezopotamya Ajansı’ndan Sevda Aydın, Kirazlı Köyü’nden bildiriyor.


Haber: Sevda Aydın 


Aydın’da birinci sınıf tarım arazisi üzerine kurulan Jeotermal Enerji Santralleri (JES), doğa ve hava kirliliği yanı sıra tarımsal verimi düşürdü.

Kentin önemli tarımsal ürünlülerinden olan zeytin, incir ve üzüm artık eski tadı ve hasadı vermiyor.

Özelikle kiraz ve üzümde son yıllarda önemli ölçüde verim düşerken, çiftçiler umduklarını bulamadı.

Ağaçlar kurumaya başladı

Kirazlı Köyü’nde çiftçilik yapan Nihat Fırat, artan JES’lerden sonra üretimde büyük düşüş olduğunu söylüyor.

Kiraz ve üzümüyle tanına ilçede her iki ürünün de artık yetişmediğini dile getiren Fırat, yeni kurulmak istenen JES’lerle bölgenin tamamen yok olacağını ifade ediyor.

33 yıldır zeytin, üzüm ve incir yetiştiren Fırat, verim düşüklüğü yanı sıra ürün kalitesinde de düşüş yaşandığını belirtiyor.

“JES’in çalışma sisteminde kaynaklı iklim değişikliği yaşanıyor. JES’lerin yer altından çıkarmış olduğu sıcak suyu işledikten sonra tekrar aynı noktaya deşarj etmeleri gerekirken, bu akışkanı 100-200 metrede bırakarak ki masraflı olduğunu düşündükleri için bunu yapıyorlar.
“Yeraltındaki suların ekolojik dengesini altüst etti. Dolayısıyla özellikle incir ve zeytin kökleri derin olan ağaçlar olduğu için ilk zararlar bu iki üründe görülmeye başladı. Yüzeye çıkan sıcak su, köklerin çürümesine yol açtı ve ağaçlar topluca kurumaya başladı.”

Tarım yapılamaz hale gelecek

JES’lerin tarım alanlarına büyük zarar verdiği artık herkesin bildiği ve kabul ettiği vurgulayan Fırat, JES kuyularının zeytin ve incir alanlarının içinde olduğuna dikkati çekiyor.

Zeytin yasasına göre yakın mesafede herhangi bir sanayinin bile olmaması gerektiğini belirten Fırat, şöyle devam ediyor:

“Zeytin ağaçlarının dibinde JES’ler oluştu. Yeni JES’ler için arama alanları tespit edilmeye çalışılıyor. Biz köylüler bu JES’lerin artmasından büyük zarar görüyoruz.
“Kaldı ki sadece JES’lerin artması değil, karlarını daha yüksek koymak için mevzuata uygun da çalışmıyorlar ve bunu ödedikleri küçük cezalarla geçiştiriyorlar. Bu böyle devam ederse Aydın Ovası’nda önümüzdeki 5-10 yıl içinde tarım yapılamaz hale gelinecektir.”

JES’lerden kaynaklı nem oranının arttığını ve yayılan hastalıklara karşı daha fazla ilaç kullandıklarını belirten Fırat, bunun toplum sağlığına çok ciddi zarar verdiğini dile getiriyor.

Doğa tahribatının toplum sağlığı üzerine yarattığı olumsuzluklara değinen Fırat, Tabipler Odası’nın yaptığı bir çalışmaya göre, son 5-10 yıl içerisinde solunum yetmezliği ve kanser hastalıklarında artış tespit edildiğini söylüyor.

Aydın’da kanser vakalarının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu düşünen Fırat, şunları söylüyor.

“Bütün bu gerçekler ortadayken, hala JES kuyuları açmakta ısrarcı olmak, bu bölgeyi gözden çıkarmak anlamına geliyor. Biz çiftçiler olarak bu gidişata dur demek için elimizden gelen mücadeleyi göstereceğiz.
“Kızılcaköy’de köylülerin direnişini bölgedeki tüm üreticiler çok önemsiyor. Kızılcaköy gerçekten en güzel incirin yetiştiği bir köyümüz. Orada köylüler geleceklerine sahip çıkıyorlar.
“Gökçealan köyü buraya üç kilometre uzaklıkta oraya da JES kurmak isteniyor. Bu civarda bulunan bütün köylüler olarak JES’lere karşı mücadelemizi vereceğiz.”

Mezopotamya Ajansı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Afganistan'da yolcu otobüsüne bombalı saldırı: En az 32 kişi hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Öldüren sınır politikalarına karşı eylem: 'Birlikte yaşamak istiyoruz'