Ana SayfaEğitimAYM’den yasa haline getirilen iki KHK düzenlemesine iptal

AYM’den yasa haline getirilen iki KHK düzenlemesine iptal

HABER MERKEZİ – AYM, “pasaportu iptal edilen kişilerin eşlerinin pasaportunun da iptal edilmesi” ve “kapatılan üniversitelerdeki öğrencilerin, yerleştirildikleri okullarda da ücret ödemeye devam etmeleri”ne ilişkin iki düzenlemeyi hukuka aykırı buldu.

Anayasa Mahkemesi (AYM), 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan ve yasa haline getirilen beş ayrı Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) bazı hükümlerinin iptal istemini karara bağladı.

24 Temmuz’da başladığı görüşmeleri dün akşam tamamlayan AYM Genel Kurulu, söz konusu düzenlemelerden ikisinin iptaline karar verdi.

İptal edilen düzenlemeler şöyle:

  • Kapatılan yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrencilerin, YÖK tarafından yerleştirildikleri devlet veya vakıf üniversitelerinde mezun oluncaya kadar ödemeleri gereken ücretleri ödemeye devam etmeleri.
  • Pasaportu iptal edilen kişilerin eşlerine ait pasaportların genel güvenlik açısından mahzurlu görülmesi halinde İçişleri Bakanlığı’nca iptal edilmesi.

bianet’in haberine göre, AYM’nin bu kararıyla pasaportu eşlerinden dolayı iptal edilen kişiler, pasaportlarını yeniden alabilecek.

İptal talebi reddedilen düzenlemeler

AYM, görüştüğü beş KHK’nin birçok maddesinin iptal talebini ise reddetti.

İptal edilmeyen maddeler arasında gözaltı süresinin 30 gün olması, tutuklu-avukat görüşmelerinin teknik cihazla dinlenmesi ve gün ve saat ile sınırlandırılması, askeri okulların kapatılması, tutukluluğun dosya üzerinden yapılması yer aldı.

Ayrıca KHK kapsamında karar alan ve görevleri yerine getiren kişilerin bu görevleri nedeniyle hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluğunun doğmamasına ilişkin madde, özel harekât birimlerinde KPSS şartı aranmaksızın polis istihdam edilmesi ile tutuklu olanların cezaevinde avukatlarıyla yaptığı görüşmelerin kaydedilmesi de anayasaya uygun bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 6749, 6756, 6757, 7070 ve 7074 sayılı “OHAL Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanunların” bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüklerinin durdurulması istemiyle AYM’ye başvuru yapmıştı.




Önceki Haber
Enflasyondaki 'düşüş' geçim şartlarını iyileştirmiyor, açlık ve yoksulluk sınırı yükseliyor
Sonraki Haber
Tunceli Valiliği, 'Cumartesi Anneleri' belgeseli ve LGBTİ+ atölyesini yasakladı