Ana SayfaDünyaBijan Rafiekian, Gülen’in iadesi için “lobi faaliyeti”nden suçlu bulundu

Bijan Rafiekian, Gülen’in iadesi için “lobi faaliyeti”nden suçlu bulundu

HABER MERKEZİ – Fethullah Gülen’in iadesi için ABD’de Türkiye adına “yasa dışı lobi faaliyeti yürütmek”le suçlanan İran ve ABD vatandaşı Bijan Rafiekian suçlu bulundu.

İran ve ABD vatandaşı Bijan Rafiekian, Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iadesi için ABD’de “yasa dışı lobi faaliyetleri yürütmek”le suçlandığı davada jüri tarafından suçlu bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn’in iş ortağı olan Rafiekian hakkında, Aralık ayında Türkiye-ABD İş Konseyi Başkanı Kamil Ekim Alptekin ile birlikte dava açılmıştı.

Rafiekian’a yabancı bir hükümetin temsilcisi olarak “komplo kurmak”, Adalet Bakanlığı’na “yalan beyanda bulunma ve yabancı bir temsilci olarak faaliyet gösterme” suçlamaları yöneltiliyordu.

Adalet Bakanlığı Sözcüsü Joshua Stueve, Virginia Doğu Bölgesi Bölge Mahkemesi’nin Rafiekian’ı her iki suçtan da suçlu bulduğunu söyledi.

15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Rafiekian’ın alacağı ceza Ekim ayında belli olacak.

İddianamede neler yer alıyor?

İddianamede, Rafiekian ve Alptekin için “Türkiye hükümetinin o dönemde iadesini istediği ABD’de yaşayan bir Türkiye vatandaşı hakkında ABD’li siyasetçileri ve kamuoyunu etkilemek için gizlice ve yasa dışı olarak komplo kurmuştur” deniliyor.

21 sayfalık iddianamede, Fethullah Gülen’in ismi doğrudan geçmiyor. Gülen, “imam, yazar ve siyasi figür” olan bir Türkiye vatandaşı şeklinde tanımlanıyor.

İddianamede, sanık Rafiekian ve Alptekin arasında geçen ve Flynn’in de kimi zaman dahil olduğu e-posta yazışmaları bulunuyor.

Alptekin’in gönderdiği e-postalardan, Alptekin’in birden fazla kez Türkiye’deki bakanlarla görüştüğü anlaşılıyor. Alptekin bunların birinde Ankara’da iki bakanla toplantı yaptığını, “gizlilik, bütçe ve kontratın kapsamını konuşmak için bakanların yeşil ışık yaktığını” söylüyor.

Cumhurbaşkanlığı: Türkiye’ye yönelik karalama kampanyası

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun konuyla ilgili Associated Press’e yaptığı açıklamada, “ABD’ye karşı komplo kurduğumuz iddiası abes” dedi.

“Türkiye’yi haksız yere ABD’deki düzenlemelerden kaçınmak için komplo kurmakla suçlama girişimlerinden derin endişe duyuyoruz” diyen Fahrettin Altun açıklamasında, Türkiye’ye karşı ‘karalama kampanyası’ yürütüldüğünü vurguladı.


Karınca, BBC Türkçe, DW Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Beş ayda 724 bin kişi kredi borcu nedeniyle icralık oldu
Sonraki Haber
Düzce raporu: Coğrafyaya uygun olamayan projelere izin verilmiş