Ana SayfaDünyaBM’de Libya’daki saldırının kınanmasına ABD engeli

BM’de Libya’daki saldırının kınanmasına ABD engeli

HABER MERKEZİ – BM Güvenlik Konseyi, Libya’da 44 göçmenin ölümüne neden olan hava saldırısını görüştüğü oturumunda ABD’nin desteğini alamadığı için saldırıyı kınayamadı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Libya’nın başkenti Trablus’a yakın Tajoura bölgesinde göçmenlerin bulunduğu gözaltı merkeze düzenlenen hava saldırısıyla ilgili kapalı oturumda acil toplandı.

Konseyin saldırıyı kınamak ve ateşkes çağrısı yapmak için hazırladığı bildiri ABD’nin engeline takıldı.

Bildiriyi onaylamaktan kaçınan ABD’li diplomatların, buna gerekçe olarak Washington yönetiminden bildiriye onay verilmesi yönünde yeşil ışık almadıklarını gösterdikleri belirtildi.

Britanya’nın hazırladığı bildiri metninde, Libya’daki taraflara çatışmalara son vermeleri ve yeni bir siyasi diyalog süreci başlatmaları çağrısı yapılıyordu.

Göçmen merkezine saldırının kınandığı metinde, saldırıdan kimin sorumlu olduğuna ilişkin ise bir ifade yer almıyordu.

Fotoğraf: AFP

Dün Tajoura’da bulunan ve 600 göçmenin tutulduğu hangardan bozma bir gözaltı merkezine doğrudan hava saldırısı düzenlenmişti.

Saldırıda en az 44 göçmen yaşamını yitirmiş, 130 kişi de yaralanmıştı.

Yaşamını yitirenlerin çoğunun Libya’dan Avrupa’ya gitmeye çalışan Afrikalılar olduğu belirtilmiş, saldırıdan General Halife Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu sorumlu tutulmuştu.

Hafter’e bağlı güçler ise bu iddiayı yalanlayarak, bölgeyi hükümete bağlı güçlerin bombaladığını savunmuştu.

BBC Türkçe’nin haberine göre Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, saldırı öncesinde bölgedeki göçmen merkezlerinin konumlarını çatışmaların tüm taraflarıyla paylaştıklarını açıklayıp: “Bu saldırı, o anki koşullara bağlı olarak savaş suçu olabilir” demişti.


Libya’da göçmen merkezine saldırı: En az 44 kişi yaşamını yitirdi


Karınca, DW

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kandıra Cezaevi'nde bir tutuklu 'yaşamına son verdi'
Sonraki Haber
Amazonlarda ormansızlaşma yüzde 88’e çıktı