Ana SayfaDünyaBritanya, İran’ı petrol tankerini alıkoymakla suçladı

Britanya, İran’ı petrol tankerini alıkoymakla suçladı

HABER MERKEZİ – Hürmüz Boğazı’nın uluslararası karasularında seyreden Britanya’ya ait bir tankere İran tarafından el konulmak istendiği iddia edildi. Tahran yönetimi ise iddiayı reddetti.

İran Devrim Muhafızları Ordusu’na ait beş hücum botunun, Hürmüz Boğazı’ndan geçen Britanya’ya ait bir petrol tankerini alıkoymaya çalıştığı öne sürüldü.

İranlı yetkililerin, söz konusu tankere rotasını değiştirme ve İran karasularına dümen kırma çağrısı yaptığı belirtildi.

Ancak tankere kılavuzluk eden Britanya donanmasına ait savaş gemisinin silahlarını İran botlarına yönelterek, uzak durma uyarısı yaptığı ve bu uyarının etkili olduğu bildirildi.

İran iddiaları reddediyor

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevat Zarif, Britanya’nın petrol tankeriyle ilgili iddiasının hiçbir değerinin olmadığını söyledi.

İran Devrim Muhafızları tarafından da Britanya’nın iddialarını reddeden bir açıklama yapıldı.

Britanya ve İran arasındaki gerginlik, Umman Körfez’de tansiyonun tırmandığı bir dönemde geldi.

Britanya daha önce İran tankerine el koymuştu

Britanya geçtiğimiz hafta İran’a ait bir petrol tankerini Suriye’ye yönelik yaptırımları deldiği iddiasıyla Cebelitarık’ta alıkoymuştu.

Bu durum Britanya ve İran arasında diplomatik gerginliğe neden olmuştu. İran, Britanya’nın Tahran Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağırmıştı.

Cebelitarık’ta yaşanan olayla ilgili açıklama yapan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de ülkesine ait petrol tankerinin alıkoyulmasının sonuçları olacağı uyarısında bulunmuştu.

İran, Cebelitarık’ta el konulan iki milyon varil petrol taşıma kapasitesine sahip “Grace 1” adlı tankerin, Avrupa Birliği’nin yaptırımlar uyguladığı Suriye’ye gitmediğini savunmuştu. Ayrıca Tahran yönetimi tankerin “başka bir varış noktası” olduğunu da açıklamıştı.


Umman Körfezi’nde kriz: ABD İran’ı suçluyor, Tahran tanker saldırılarını reddediyor


Karınca, AFP, Reuters, DW

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Beş aylık cari açık 3.14 milyar dolar
Sonraki Haber
Gözaltındaki kişiyi işkenceyle öldüren polislere verilen cezada indirim, tutuklama yok