Ana SayfaÇalışma Yaşamı‘Bu cinsiyetçiliktir’: Rusya’da kadınların çalışmasının yasak olduğu işler azaltılacak

‘Bu cinsiyetçiliktir’: Rusya’da kadınların çalışmasının yasak olduğu işler azaltılacak

HABER MERKEZİ – Rusya’da 1974’ten kalma yasalarla kadınların çalışması yasak olduğu işlerin sayısının azaltılacağı ve ülkede Çalışma Bakanlığı’nın bu amaçla bir yasa tasarısı hazırladığı belirtildi.

Rusya’da kadınların 1974’ten bu yana fiziksel açıdan zor ya da hamileliklerinde bebeklerine zarar verebilecek işlerde çalışması yasak.

BBC Türkçe’nin Britanya merkezli Times gazetesine dayandırarak verdiği habere göre Rusya, bu yasada değişiklik yapmayı planlıyor.

Düzenlemenin yasalaşması halinde kadınlar 2021’den itibaren araç tamir edebilecek, tekneyle balık avlayabilecek, buldozer ve traktör kullanabilecek, gemilerde kaptanlık, trenlerde makinistlik yapabilecek.

Kadınların toplam 38 sektörde, 456 işi yapmasının yasak olduğu ülkede yapılması planlanan düzenleme ile kadınların çalışması yasak olduğu işlerin sayısının azaltılacağı belirtiliyor.

Ancak yetkililer bu düzenleme yasalaşsa da kadınlara 100 kadar işin yasak olmaya devam edeceğini söylüyor.

Buna göre düzenlemeden sonra da kadınlar itfaiye hizmetleri, madencilik ve kimya sektörüyle ağır yük kaldırmak gereken işlerde yine çalışamayacak.

‘Bu cinsiyetçiliktir’

Birleşmiş Milletler de 2016’da yasak listesini cinsiyet ayrımcılığı olarak nitelemiş ve Rusya’ya bu politikasını gözden geçirmesi çağrısında bulunmuştu.

Darya Serenko adlı bir kadın hakları savunucusu, “Kadınların çalışma yasağı konmasına karşıyım. Kadınlara nerede çalışıp çalışamayacaklarını söylemek cinsiyetçiliktir” dedi.

Serenko, hükümetin kadınların bebek doğurma kapasitesiyle ilgili kaygılarını da “devletin doğurganlığa müdahale çabası” olarak nitelendirdi.

Rusya cinsiyet eşitliğinde son sıralarda

Times’ın haberine göre Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev de cinsiyet eşitsizliğinin Rusya’da önemli bir sorun olduğunu kabul etti.

Medvedev, “Kabinedeki 30 bakandan sadece dördü kadın. Oysa ülkemizde kadınların sayısı erkeklerin sayısından fazla” dedi.

Öte yandan Rusya’da kadınların erkeklerden ortalama yüzde 30 daha az kazandığı belirtiliyor.

Dünya Bankası’nın cinsiyet eşitliği sıralamasında Rusya, Uganda, Fas ve Burundi’yle aynı kategoride yer alıyor.