Ana SayfaPolitikaCanan Kaftancıoğlu: Üç kadını vahşice öldürüyorsanız ben bunu kınamak zorundayım

Canan Kaftancıoğlu: Üç kadını vahşice öldürüyorsanız ben bunu kınamak zorundayım

HABER MERKEZİ – Sosyal medyadan yaptığı paylaşımlar gerekçe gösterilerek hakkında dava açılan ve 17 yıla kadar hapsi istenen CHP İstanbul İl Başkanı Kaftancıoğlu, suçlama konusu yapılan mesajlarından birisi olan Paris cinayetleri ile ilgili paylaşımına dair konuştu. Paris’te öldürülen üç Kürt kadın siyasetçiyle ilgili mesajını savunan Kaftancıoğlu, “Ben yaşam hakkı savunucusuyum. Ne olursa olsun siz üç kadını Avrupa’nın merkezince vahşice öldürüyorsanız ben bunu kınamak zorundayım” dedi.

CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, Halk TV’de ‘Medya Mahallesi’ programında Ayşenur Arslan’ın sorularını yanıtladı.

6 yıl önce yaptığı bazı sosyal medya paylaşımların suçlama konusu yapıldığını, üretilen sahte içeriklerin delil kabul edilerek hakkında dava açıldığını vurgulayan Kaftancıoğlu, paylaşımlarını savundu.

Kaftancıoğlu’nun arkasında durduğu paylaşımlarından biri de Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013 tarihinde silahlı saldırıda öldürülen üç Kürt kadın siyasetçi Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez cinayetiyle ilgili mesajıydı.

‘Yaşam hakkı savunucusu’ olduğunu vurgulayan Kaftancıoğlu, “Ne olursa olsun siz üç kadını Avrupa’nın merkezince vahşice öldürüyorsanız ben bunu kınamak zorundayım. Bu kişilerin suçu ne olursa olsun bunu yapmak zorundayım” dedi.

Kaftancıoğlu, “Ne olursa olsun sen o kişileri yargılamak zorundasın” diye konuştu ve ekledi: “15 Temmuz’da köprüde boğazı kesilen askerleri eleştirmişim. Neden eleştirmeyeyim. Tutarsınız yargılarsınız cezalandırırsınız. Hiç kimsenin, hiç kimsenin yaşam hakkını elinden alma hakkı yoktur.”

Fotoğraf: Duvar

Kaftancıoğlu cinayetlerin yaşandığı 2013 yılında tepkisini, öldürülenlerden Sakine Cansız’ın sözleriyle dile getirmişti.

Cansız’ın “İnsanlık tarihi kadın ile başlar. İnsanlık kadına yapılanlarla kaybeder” sözünü anımsatan Kaftancıoğlu, “Ve insanlık kaybetti” demişti.


Savcı Kaftancıoğlu’na ceza istedi, duruşma Eylül’e ertelendi


Üç Kürt kadın siyasetçinin öldürülüşü

Cansız, Doğan ve Şaylemez, 9 Ocak 2013’te Paris’teki “Kürdistan Enformasyon Bürosu”nda susturuculu silahla vurularak öldürülmüştü.

Cinayet zanlısı Ömer Güney Paris’te tedavi gördüğü hastanede Aralık 2016’da hayatını kaybetmişti.

Güney, hakkındaki suçlamaları reddetmişti.

Savcılık iddianamesinde, zanlının cinayet mahalline girerkenki güvenlik kamerası görüntülerine ve zanlının ceketinde kurbanlardan birine ait DNA izlerine rastlandığına yer vermişti.

Zanlı Güney’in ölümünün ardından aileler cinayetlerde MİT bağlantısını kanıtlayan belgeler olduğuna işaret ederek soruşturmanın sürdürülmesini istemişti.

MİT 2014 Ocak ayında yaptığı yazılı açıklamada “teşkilatın cinayetlerle kesinlikle bir ilgisinin bulunmadığını” savunarak suçlamaları geri çevirmişti.

23 Ocak 2017 tarihinde Paris Ceza Mahkemesi’nde başlaması gereken dava, Güney’in daha önce sürekli olarak ertelenen duruşmalardan hemen önce meydana gelen ölümü ardından fiili olarak kapatılmıştı.

Ancak kadın siyasetçilerin ailelerinin Mart 2018’deki başvurusu üzerine bir hakime soruşturmanın yeniden açılması talimatı verildiği, Mayıs 2019’da da soruşturmanın yeniden başlatıldığı bildirilmişti.

Ailelerin başvurusunun odağında MİT’in cinayetlerle bağlantılı olduğu iddiaları yer alıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP "plastik mermi" tartışmasını Meclis'e taşıdı
Sonraki Haber
Türkiye AB’yle geri kabul anlaşmasını 'askıya aldı', İstanbul'daki Suriyeliler 'gönderiliyor'