Ana SayfaDünyaCarola Rackete için destek ve dayanışma kampanyası

Carola Rackete için destek ve dayanışma kampanyası

HABER MERKEZİ – 53 sığınmacıyı kurtaran Sea Watch-3 gemisinin kaptanı Carola Rackete’nin İtalya’da gözaltına alınmasına tepki yağıyor. Rackete’yi İtalya’da hapis cezasından kurtarmak için kampanya başlatıldı.

Almanya merkezli insani yardım örgütü Sea-Watch’un gemisinin kaptanı Carola Rackete’nin İtalya’da gözaltına alınmasına tepki yağıyor.

Alman kaptan Carola Rackete, 3 ila 10 yıl hapis cezası tehdidi ile karşı karşıya.

Kaptan, Akdeniz’de kurtardığı göçmenlerle 17 gün boyunca nafile güvenli liman izni beklemiş ve cumartesi günü izin verilmediği halde İtalya’nın Lampedusa limanına yanaşıp yolcularını karaya indirmişti.

Destek ve dayanışma

Rackete için, “Hayat kurtarmak suç değildir” sloganı ve #FreeCarolaRackete etiketiyle sosyal medya üzerinden uluslararası dayanışma kampanyası başlatıldı.

Rackete’ye özgürlük talebiyle düzenlenen imza kampanyasına şu ana kadar 50 bine yakın kişi imza attı.

Alman moderatörler komedyen Jan Böhmermann ve Klaas Heufer-Umlauf de Sea Watch’un acil yardım ekibi ve tutuklanan kaptanları Rackete için bir bağış kampanyası başlattı. İkilinin dün gece başlattığı kampanyada toplanan bağış miktarı, haberin yayına girdiği saate kadar yaklaşık 530 bin euroyu aştı.

Ayrıca Rackete’ye destek mesajları da var. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Rackete’nin gözaltına alındığı haberinin ardından attığı tweette, “İnsan hayatı kurtarmak insani bir yükümlülüktür” ifadesini kullanarak, İtalyan adaletine “suçlamaların bir an önce aydınlatılması” çağrısı yaptı.

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Robert Habeck de Alman Yazı İşleri Ağı’na yaptığı açıklamada, “Asıl skandalın insanların Akdeniz’de boğulması, (sığınmacılar için) kaçış yollarının kapatılması ve Avrupa’da bir dağıtım mekanizmasının bulunmaması” olduğunu söyledi.

Ne oldu?

Alman vatandaşı Rackete’nin kaptanı olduğu Sea-Watch 3, 12 Haziran’da Akdeniz’de mahsur kalan 53 sığınmacıyı gemiye almış, ancak İtalya, başka bir Avrupa ülkesi sığınmacıları kabul edeceğinin garantisini verene kadar geminin limanlarına yanaşmasına izin vermeyeceğini açıklamıştı.

Durumu kötü olan sığınmacılardan bazılarının karaya çıkmasına izin verilmiş, kalan 40 sığınmacı ise iki haftadır giderek dayanılmaz hale gelen koşullarda kaderine terk edilmişti.

Cuma günü Almanya’nın da aralarında olduğu beş Avrupa ülkesinin sığınmacıları kabul etmeye hazır olduğunu açıklamasına rağmen verilen sözün “garantisini beklediklerini” belirten İtalya’dan sığınmacıların karaya çıkmasına izin çıkmamıştı.

Rackete, iki haftalık bir bekleyişin ardından gemideki durumun giderek kritik hale gelmesi üzerine Cumartesi sabaha karşı izinsiz olarak Lampedusa limanına yanaştığı için gözaltına alınmıştı.

Kaptan, limana yanaştığı esnada yolunu kapatan polis teknesiyle de çarpışmıştı. Bu nedenle “memurların hayatını tehlikeye atmakla” da suçlanıyor.

31 yaşındaki Rackete ise intihar vakalarının yaşanmasından endişe ettiğini belirterek aldığı kararı, “Durum ümitsizdi. Tek amacım, bitkin ve umutsuz insanları karaya çıkarmaktı” ifadeleriyle savunuyor.


Bu haber DW Türkçe ve Medyascope‘tan derlenmiştir.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İBB'de bir istifa daha
Sonraki Haber
Pompa fiyatlarına yansıyacak: Benzine zam