Ana SayfaGüncelCumhurbaşkanlığı’nın 15 Temmuz raporuna ‘KCK Davaları’ ayarı

Cumhurbaşkanlığı’nın 15 Temmuz raporuna ‘KCK Davaları’ ayarı

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanlığı internet sitesindeki 15 Temmuz raporunda “FETÖ’nün Kumpas Davaları” başlığı altında yer verilen “KCK Davaları”, konuya dair haberler sonrası rapordan çıkartıldı.

Cumhurbaşkanlığı internet sitesinde, 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümü dolayısıyla hazırlanan bir raporda “Kumpas Davası” başlığı altında Kürt siyasetçi, hukukçu ve gazetecilerin halen yargılandığı “KCK davaları” da yer almıştı.

“10 Soruda 15 Temmuz Darbe Girişimi Ve Fettullahçı Terör Örgütü” isimli raporun “Kumpas Davaları” bölümünde Ergenekon, Balyoz, KCK, Selam-Tevhid, Tahşiye, Askerî Casusluk davaları yer alıyordu.

Söz konusu davalar için “Bu davalarda sahte delil ve kurgu mahkemeler ile rakiplerini tasfiye ettiği ortaya çıktı” ifadeleri yer alıyordu.

Raporun eski hali: “Kumpas Davaları” başlığı altında Ergenekon, Balyoz vb davalar ile “KCK” de yer alıyor.

Ancak raporda henüz dün bu ifadelerle yer verilen “KCK Davaları” kısmı, konuya dair haberler üzerine rapordan çıkartılmış gözüküyor.

Raporun hâlihazırdaki güncel halinde “KCK Davaları” adı hiçbir yerde geçmezken, yapılan taramada da bu kelime görünmüyor.

Raporun yeni hali: “Ergenekon, Balyoz, Selam-Tevhid, Tahşiye, Askerî Casusluk davalarında sahte delil ve kurgu mahkemeler ile rakiplerini tasfiye ettiği ortaya çıktı” ifadesi yer alıyor ancak “KCK” bu bölümden çıkarılmış gözüküyor.

Rapor ne diyor?

Söz konusu raporda, 7 Şubat 2012’de MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve eski MİT mensuplarının ifadeye çağrılması “FETÖ mensubu yapıların” seçilmiş iradeye karşı açıktan yaptıkları ilk “yasa dışı hamle” olarak tanımlanıyor.

Raporda, “Bu hadise FETÖ’nün devlet içine, çoğu zaman illegal yollarla sızmış mensuplarının bir vesayet rejimi kurarak, seçilmiş hükûmeti hedef almasının en görünür eylemi olacaktı. Bu operasyon ile FETÖ hem Kürt meselesinde çözümü sabote etmeyi, hem de hâkim olamadığı MİT’i ele geçirmeyi hedefliyordu” ifadelerine yer veriliyor.

Cumhurbaşkanlığı’nın raporunda, gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener’in tutuklandığı Oda TV davası için ise “Muhalifleri susturma” değerlendirmesi yapılırken, Hrant Dink cinayeti için de “ordudaki tasfiye sürecini yönlendirme” deniliyor.

Hala süren “KCK Davaları”

Cumhurbaşkanlığı raporunda önce “Kumpas Davası” olarak gösterilen sonra ‘ayar’ çekiken “KCK Davaları”nda yargılamalar aralıksız  sürüyor.

Avukatların “Bu davaların düşmesi gerekir” değerlendirmelerine rağmen “Diyarbakır KCK Ana Davası” olarak bilinen Kürt siyasetçilerin yargılandığı dava başta olmak üzere birçok davada yüzlerce yıllık cezalar verilerek onanmış durumda.

“İstanbul KCK Ana Davası”, “KCK Basın Davası”, “KCK Avukatlar Davası”, “KCK Önderlik Komitesi Davası” gibi Kürt siyasetçi, hukukçu, gazetecilerin yargılandığı davalar da sürüyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Rapor: Türkiye'de 500 bini aşkın 'modern köle' var
Sonraki Haber
Ebola salgını: Demokratik Kongo'da acil durum ilanı