Ana SayfaGüncelDengir Mir Mehmet Fırat hayatını kaybetti

Dengir Mir Mehmet Fırat hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – Uzun süredir hastanede tedavi altında olan AKP’nin kurucularından ve HDP eski milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat yaşamını yitirdi.

AKP’nin kurucularından ve eski genel başkan yardımcılarından, eski HDP Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat bu sabaha karşı hayatını kaybetti.

Fırat uzun süredir hastanede tedavi altındaydı, son dönemde ise yoğun bakımda tutuluyordu.

Dengir Fırat, Ahmet Hamdi Akseki Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlandı.

Fırat’ın cenaze törenine HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk ve HDP millevekillerinin yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eski Devlet Bakanı Ali Babacan da katıldı.

HDP: Dengir Fırat’ı unutmayacağız

Eski milletvekili Fırat’ın yaşamını yitirmesine ilişkin Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Sezai Temelli imzasıyla HDP tarafından da yazılı açıklama yapıldı. Fırat’ın ailesine ve sevenlerine başsağlığı dilenen açıklamanın tamamı şöyle:

“Eski dönem milletvekilimiz Dengir Mir Mehmet Fırat’ı uzun süredir mücadele ettiği hastalık sonucu kaybettik. Sayın Dengir Fırat’ın vefatı partimiz ve halkımız için büyük bir kayıptır. Çok üzgünüz.
“Dengir Fırat, siyasi hayatı boyunca inandıkları uğruna mücadele eden, bu uğurda gerektiğinde iktidarı ve gücü karşısına alan ender siyasi isimlerden biri oldu. Hep kimliğini savundu, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yolla çözümü için mücadele etti.
“AKP iktidarı, gücünün zirvesindeyken ve Dengir Fırat bu iktidarın önemli kademelerindeyken, yapılan yanlışlara, güç zehirlenmesine, topluma ve halka tepeden bakmaya, kibire göz yummadı; yanlışları eleştirdi ve bu yanlışlara ortak olmamak için mevki, makam, statüyü terk ederek halkın içine dönmeyi, onların mücadelesinin bir parçası olmayı bildi.
“Partimizde siyaset yaparken de özgünlüğünü ve farklılığını koruyan, doğru bildiğini savunmaktan çekinmeyen, her koşulda barışı ve demokratik çözümü zorlayan bir siyasi büyüğümüz olarak kaldı. Sevgili Dengir Fırat’ı bizimle buluşturan da bu kimliği, arayışı ve yaklaşımı oldu.
“Dengir Fırat’ın bu anlayışını yaşatmak hepimiz için önemli bir siyasi sorumluluktur. Bizler, Dengir Fırat’ın demokratik çözüm ve demokratik müzakere yaklaşımını önemsiyoruz. Onun gerçekler için her koşulda mücadele eden tutumunu yaşatmayı sürdüreceğiz.
“Dengir Fırat’a rahmet; ailesine, sevenlerine ve halkımıza başsağlığı diliyoruz.”

HDP ve Erdoğan ziyaret etmişti

Fırat’ın vefatından önce aralarında HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin de olduğu heyet, onu hastanede ziyaret etmişti.

Dün de AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski partilisi ve HDP’li vekil Fırat’ı tedavi gördüğü hastanede ziyaret etmişti.

Dengir Mir Mehmet Fırat hakkında

8 Ağustos 1943’te Kahta’da dünyaya geldi.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi; çiftçilik, avukatlık, ihracatçılık yaptı. Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesiydi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 21., 22., 23. ve 25. dönem milletvekilliği görevini yürüttü. 21. Dönem Adıyaman, 22. ve 25. Dönem Mersin, 23. Dönem Adana milletvekilliği yaptı.

AKP’nin eski genel başkan yardımcısı ve kurucularındandı.

Son olarak Haziran 2015 seçimlerinde HDP’den milletvekili seçildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sistematik şiddet uygulayan eşini öldüren Havva Zor'a 15 yıl hapis cezası
Sonraki Haber
Metil alkol zehirlenmesinden yaşamını yitirenlerin sayısı 13'e yükseldi