Ana SayfaEkolojiDersim’de şimdi de Munzur Dağları hedef: Tamamı maden sahası ilan edilmiş

Dersim’de şimdi de Munzur Dağları hedef: Tamamı maden sahası ilan edilmiş

HABER MERKEZİ – 150’ye yakın maden projesinin bulunduğu Dersim’de şimdi de Munzur Dağları hedefte. TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Cemalettin Küçük, 60 kilometrelik uzunluğa sahip dağların tamamının maden sahası ilan edildiğini bildirdi. Avukat Barış Yıldırım söz konusu projelerin hukuka aykırı olduğuna dikkat çekti.

Türkiye’de yeraltı kaynakları bakımından en fazla çeşitliğe ve zenginliğe sahip olan Yukarı Fırat havzasında bulunan Dersim’de her geçen gün yeni maden sahaları açılıyor.

145 maden projesinin bulunduğu kentte şimdi de Munzur Dağları’nın maden sahası ilan edildiği ortaya çıktı.

Konuya ilişkin Mezopotamya Ajansı’na konuşan Türk Mimar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu üyesi ve Metalürji Yüksek Mühendisi Cemalettin Küçük, 60 kilometrelik uzunluğundaki dağların tamamının maden sahası ilan edildiğini söyledi.

Bölgenin maden sahası olarak görüldüğünü ancak dünyanın en değerli temiz su kaynaklarının Dersim’de olduğunu belirten Küçük, maden ve su kaynaklarına sahip olma üzerinden güç ve iktidar ilişkileri yürütüldüğünü kaydetti.

Projeler hukuka aykırı

Evrensel’e konuşan avukat Barış Yıldırım ise maden sahası ilan edilen alanın Ovacık-Dersim sınırları içerisinde 43 bin 350 hektarlık bir saha olduğunu belirtti.

“Bu Munzur Milli Parkı’ndan daha büyük bir saha” diyen Yıldırım, bu sahanın altın, gümüş, krom ve bakır gibi maden projelerine ruhsatlandırılmış durumda olduğunu söyledi.

“Bu maden ruhsatı kapsamında 5 ayrı saha var. Beş ayrı sahadan ilk yapımına karar verilen ve ÇED gerekliliği kararı alınan Geyiksu’dakine bir dava açtık. Dava sırasında bilirkişi, ‘Munzur havzası Türkiye’nin en güçlü florastik zenginliğine sahip sahalarından bir tanesidir. Bu havzanın korunması gerekiyor’ değerlendirmesinde bulundu. Bunun üzerine proje iptal edildi.”

Bunun Munzur Havzası için verilen en kapsamlı bilirkişi raporu olduğuna dikkat çeken Yıldırım, “Halihazırda burası sahip olduğu çevresel, kültürel ve doğal unsurlar nazara alındığında bu projelerin hukuka aykırı mahkeme kararıyla saptanmıştı” hatırlatmasında bulundu.

Yıldırım, söz konusu maden projelerinin hayata geçirilmesi durumunda Munzur’daki binlerce bitki türünün yok olacağını, yer altı sularının ve yaban hayatının bundan olumsuz etkileneceğini vurguladı.

Yıldırım, Dersim’deki kültürel ve doğal mirası korumak için hukuksal girişimlerde bulunacaklarını ekledi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
AYM'den "Barışçıl gösteriler ‘keyfi gerekçelerle’ yasaklanamaz" kararı
Sonraki Haber
Deyrulzafaran Manastırı bahçesinde yangın: Yüzlerce zaytin ağacı zarar gördü