Ana SayfaEkolojiDicle’nin suları çekilince 3 bin 400 yıllık Mitanni Sarayı ortaya çıktı

Dicle’nin suları çekilince 3 bin 400 yıllık Mitanni Sarayı ortaya çıktı

HABER MERKEZİ – Dicle Nehri bölgesindeki kuraklık Mitanni Sarayı’nı ortaya çıkardı. Kürt ve Alman arkeologların birlikte yürüttüğü çalışmada elde edilen kil tabletler Almanya’da çözülecek.

Musul Barajı’nın sularının çekilmesi sonucu Dicle Nehri’nin doğu kıyısında Mitanniler’e ait olduğu sanılan 3 bin 400 yıllık saray kalıntıları gün yüzüne çıktı.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden yapılan açıklamada da yaşanan kuraklık nedeniyle Musul Barajı’ndaki suların çekildiği ve bu vesileyle Mitanni Krallığı’na ait olduğu iddia edilen saray kalıntısının ortaya çıktığı aktarıldı.

Sarayın içinde çivi yazılı 10 kil tablet bulunurken, duvarlarındaki resimlerin 2 bin yıllık olduğu tespit edildi.

Duvar’un K24’ten aktardığı habere göre Duhok Antik Eserler Müdürlüğü’nden Hasan Ahmed Kasım, “Onlarca yıl boyunca bölgedeki en önemli arkeolojik keşiflerden biri Alman ve Kürt arkeologların işbirliği ile gerçekleştirildi” dedi.

Almanya Tübingen Üniversitesi’nden arkeolog Ivana Puljiz ise Mitanniler’in Antik Çağ Ortadoğu’sunun en az araştırılmış imparatorluklarından olduğunu hatırlatarak, bir takım bilgiler verdi.

Keşfedilen sarayın içerisinde, üzerinde çivi yazıları bulunan 10 adet kil tabletin bulunduğunu söyleyen Puljiz, binanın duvarlarının iki metreden yüksek ve kerpiçten olduğunu söyledi.

“Sarayın duvarlarında milattan önce 2000’li yıllardan kaldığı tahmin ettiğimiz parlak kırmızı ve mavi renkler içeren duvar resimleri keşfettik. Bu resimlere antik Ortadoğu’da yapılmış neredeyse tüm saraylarda denk geldik. Resimlerin bozulmadan bulunmuş olması çok büyük önem taşıyor.”

Puljiz, sarayın büyük olasılıkla antik Zachiku kentine ait olduğunu bilgisini de verdi.

Kil tabletlerdeki çivi yazılarını Almanya’daki bir araştırma ekibi çözmeye çalışacak.

Tabletlerdeki bilgiler sayesinde bir zamanlar Mezopotamya’nın önemli uygarlıklarından olan Mitanni İmparatorluğu’na dair önemli veriler elde edilmesi umuluyor.