Ana SayfaGüncelDiyarbakır Barosu’ndan bireysel silahlanmaya karşı kampanya: #silahlanMA

Diyarbakır Barosu’ndan bireysel silahlanmaya karşı kampanya: #silahlanMA

HABER MERKEZİ – Son iki ay içerisinde iki üyesi silahlı saldırılar sonucu yaşamını yitiren Diyarbakır Barosu, bireysel silahlanmaya karşı kampanya başlattı. Selahattin Demirtaş da

Diyarbakır Barosu avukatlarından Müzeyyen Boylu, boşanma aşamasında olduğu Mesut Issı isimli erkek tarafından 20 Mayıs’ta öldürülmüştü.

22 Haziran’da ise bir kavgayı ayırmak isterken vurulan yine Diyarbakır Barosu avukatlarından Armanç Arkaş hayatını kaybetmişti.

Son dönemde artış gösteren bireysel silahlanmaya tepki gösteren baro, buna karşı kampanya başlattı.

Sosyal medya üzerinden “#silahlanMA” etiketiyle başlatılan kampanya kapsamında Diyarbakır Barosu’nun resmi Twitter hesabı üzerinden bir video paylaşıldı.

Dün de Armanç Arkaş’ın öldürüldüğü yer olan kentin Kayapınar ilçesindeki noktada bir araya gelen Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın ile baro yönetici ve üyeleri, bireysel silahlanmaya dikkat çekti.

Yapılan açıklamada silah ruhsatı alımının zorlaştırılması ve silah ticaretinin denetim altına alınması çağrısı yapıldı.

Baro Başkanı Aydın, bireysel silahlanmanın önlenmesi için alınmasın gereken bazı tedbirleri ise şöyle sıraladı:

  • Devlet öncelikle toplumdaki şiddet eğilimini ve bunun aracı olan silah kullanımını ortadan kaldıracak ya da en aza indirecek tedbirleri almalı.
  • Bireysel silahsızlanma için bakanlıklar ya da diğer kurum ve kuruluşlar aracılığıyla eğitim programları ve stratejiler belirlemeli.
  • Ruhsatlı ya da ruhsatsız silah edinmeyi zorlaştıracak, caydıracak düzenlemeler yapılmalı ve bununla ilgili eğitim ve denetim mekanizmasını devreye sokulmalı. İnternet üzerinden satış işlemleri engellenmeli.
  • Televizyon programları, dizi, film, reklam gibi medya içeriklerinin silah kullanmaya teşvik edici yayınlarıyla ilgili daha ciddi tedbirler alunmalı ve denetlenmeli. Bireysel silahsızlanmaya yönelik programlar yapılmalı.
  • Ulusal ya da uluslararası silah ticaretinin denetimi arttırılmalı ve suça karışanlarla ilgili etkin soruşturmalar yapılmalı.
  • Alkollü eğlence mekanlarının denetimleri sıklaştırılmalı ve eğlence mekanlarına silah ile giriş yasaklanmalı. Ayrıca alkollü mekanların girişine X-ray cihazı konulması zorunluluk haline getirilmeli.

Demirtaş: Bireysel silahlanmaya ve her türlü şiddete HAYIR

HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi’nden gönderdiği mesajla bireysel silahlanmaya ‘Hayır’ dedi.

Aynı zamanda avukat olan Demirtaş’ın mesajını Diyarbakır Barosu Genel Sekreteri Ömer Şeran, Twitter üzerinden paylaştı:

“Bireysel silahlanmaya ve şiddete asla meyletmeyin. Kendi geleceğinizi ve başkalarının hayatını karartacak şekilde bir tuzağa düşmeyin lütfen. Bireysel silahlanma giderek artıyor ve bu durum güvenlik sorununu çözmek yerine artırıyor. Bireysel silahlanmaya ve her türlü şiddete HAYIR!”

Bu haberde VOA‘dan da yararlandık.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
“Mindhunter”ın ikinci sezonu 16 Ağustos’ta
Sonraki Haber
Wimbledon: Simona Halep, Serena Williams'ı yenerek şampiyon oldu