Ana SayfaEkolojiDoğa da tarih de yok ediliyor: Mardin Savur’a 7 mermer ve taş ocağı daha yolda

Doğa da tarih de yok ediliyor: Mardin Savur’a 7 mermer ve taş ocağı daha yolda

MARDİN – Savur’un doğasını tahrip eden 6 mermer ve taşocağına 7 tane daha eklenmek isteniliyor. Kurulmaları için büyük bir ormanlık alanın statüsüne son verilen ocaklara tepki gösteren yurttaşlar, “Biz koruyoruz, devlet satıyor” diye isyan ediyor.

Mardin’in Savur ilçesinde faaliyet gösteren taş ve mermer ocakları, bölgede yaşayanlara verdiği zararın yanı sıra büyük bir doğal tahribata neden oluyor.

Durum böyleyken işler durumda olan 6 taş ve mermer ocağına yenileri eklenmek isteniyor.

Mezopotamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal’ın haberine göre 7 adet taş ve mermer ocağının açılması için hâlihazırda Mardin Valiliği’nden onay bekleniyor.

Ocakların açılması için Mardin Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu da sunuldu.

Hazırlanan ÇED raporları ilgili müdürlükten onay beklerken, 7 başvuru için de “ÇED gerekli değildir” yönünde raporun verileceği ileri sürülüyor.

Hem doğa hem tarih yok ediliyor

Yıllardır bölgede faaliyet gösteren ocaklar, bugüne kadar ağaç kıyımından çekinmedi ve maden sahalarından çıkan taş ve toprak yığınlarını rastgele ortalığa dökmeye devam ediyor.

Bölgede birçok ağaçlık alan bu taş ve toprak yığınlarının altında bırakıldı. Bundan kaynaklı hayvanların otladıkları mera alanlarının birçoğu ya mera statüsünden çıkarıldı ya da büyük zarar gördü.

Öte yandan, bölgede ocaklar için daha fazla alan açılması için büyük bir ormanlık ve mera alanının statüsüne son verildi.

Bölgede taş ve mermer ocaklarından en fazla etkilenen köylülerin anlatımlarına göre ocakların çalışma sahalarında bugüne kadar çok sayıda mağara, tünel ve tarihi yapı ortaya çıktı.

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmasından kaynaklı önemli bir yere sahip olan bölgede çıkan bu yapıların üstü ise yine ocak sahipleri tarafından kapatıldı.

Tüm bunlara karşın bölgedeki yurttaşların ocakların kapatılması yönünde verdikleri mücadele ise devam ediyor.

Ocaklardan en fazla etkilenen İçören (Teffe) kırsal mahallesi halkı, maden sahalarının kapatılması için imza topladı.

Yurttaşlar, Mardin Valiliği ve Savur Kaymakamlığı’na imzaları göndererek, taş ve mermer ocaklarından gördükleri zararları da aktardı.

Yurttaşların yapmış oldukları başvurulara ise şu ana kadar herhangi bir cevap verilmedi.

İnsanlar köyden çıkmak zorunda kalacak

Ocakların kapatılması için başlatılan imza kampanyasına öncülük eden 62 yaşındaki Seyfettin Yalçın, “Meralarımızın taş ocaklarına peşkeş çekilmesini kabul etmiyoruz” diyor

Yalçın, “Meralarımız bozuluyor, bunu nasıl kabul ederiz. Köyümüzde hiç yoksa 4 bin hayvan var. Bunlar köyün dört bir yanını almışlar bu kadar hayvan nerde otlanacak” diye soruyor.

“Devlet meralarımızı satsa, biz de köyden çıkmak zorunda kalacağız” diyerek, köylerinin boşaltılmak istendiğini işaret eden Yalçın, şöyle devam ediyor: “Biz doğamızın tahrip edilmesini istemiyoruz. Biz dağlarımızı koruyoruz, devlet satıyor.”

Hamit Tümenci adlı yurttaş da “Meralarımızı almışlar, biz hayvanlarımızı nerede otlatacağız” diye soruyor ve ocakların kapatılmasını istiyor.