Ana SayfaDünyaDoğu Akdeniz gerilimi: Ankara’ya Moskova’dan çağrı, AB’den ‘yaptırım’ uyarısı

Doğu Akdeniz gerilimi: Ankara’ya Moskova’dan çağrı, AB’den ‘yaptırım’ uyarısı

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Doğu Akdeniz’e ikinci sondaj gemisini göndermesinin ardından Rusya “Kıbrıs’ın egemenliğinin ihlal edilmemesi” çağrısı yaptı, Avrupa Birliği “yaptırım” uyarısında bulundu.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’e yolladığı ikinci sondaj gemisi olan ‘Yavuz’un Kuzey Kıbrıs’ın doğusuna ulaşmasının ardından, Rusya ve Avrupa Birliği’nden (AB) peş peşe açıklamalar geldi.

“Kıbrıs’ın egemenliğinin ihlal edilmemesi” çağrısı yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı, internet sitesinden yaptığı açıklamada şu ifadelere yer aldı:

“Bir başka Türk araştırma gemisinin de Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesine girdiği haberlerinin ardından, bölgedeki gelişmeleri kaygıyla izliyoruz. Kıbrıs’ın egemenliğinin ihlâl edilmesinin, Kıbrıs sorununa kalıcı, adil ve uygulanabilir bir çözüm için şartların sağlanmasına yardımcı olmayacağına inanıyoruz.
“Doğu Akdeniz’deki krizin kapasitesini artıracak adımlardan kaçınılması; ölçülü davranma ve siyasi akılla hareket edilmesi; sorunlu konuların çözümü için diyalog ve karşılıklı çıkarlar dikkate alınarak çaba gösterilmesi çağrısı yapıyoruz.
“Birleşmiş Milletler tasarıları temel alınarak Kıbrıs’ta bir çözüme ulaşılması için, toplumlararası müzakere sürecinin en kısa sürede yeniden başlamasına duyulan ihtiyaç ortadadır. Birleşmiş Milletler güvenlik konseyi’nin daimi üyesi olarak, bu girişimleri desteklemeye hazırız.”

AB’den yaptırım uyarısı

Gerilime ilişkin açıklama yapan AB de Türkiye’ye bir kez daha yaptırım uyarısında bulundu.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin açıklaması şöyle:

“Türkiye’nin Kıbrıs’ın kuzeydoğusunda illegal şekilde yeni bir sondaj çalışması yapma niyetini ilan etmesi, büyük bir endişe kaynağıdır.
“Türkiye bu tarz adımlardan kaçınmalı, iyi komşuluk ruhuyla hareket etmeli ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliği ve egemenlik haklarına, uluslararası kanun çerçevesinde saygı göstermelidir.”

Mogherini, Avrupa Konseyi’nin atılan bu adıma “uygun önlemler” almayı düşündüğünü ve Kıbrıs’la dayanışma içinde hareket edeceklerini de vurguladı: “İkinci planlı sondaj çalışması, Kıbrıs’ın egemenliğini ihlal eden kabul edilemez bir gerilimdir.”

Güney Kıbrıs’tan kınama

Güney Kıbrıs hükümeti de bir açıklama yayımlayarak ikinci bir sondaj gemisinin bölgeye gönderilmesini kınadı.

Türkiye’nin bölgeye sondaj gemisi göndermesini kınayan Güney Kıbrıs bu durumun “egemenliğinin ihlali” olduğunu belirtti.

“Bu ikinci sondaj planı, Kıbrıs’ın BM Deniz Hukuku ve uluslararası hukuktan doğan egemenlik haklarının Türkiye tarafından mükerrer ihlali ile gerginliği tırmandırma çabası ve Güney Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliğinin en ciddi ihlalidir.”

Ne oluyor?

Türkiye’nin ilk sondaj gemisi Fatih, Mayıs ayının başından bu yana bölgede bulunuyor.

Türkiye’nin ikinci sondaj gemisi Yavuz ise dün gece saatlerinde adanın kuzeydoğusundaki Karpaz burnu açıklarına ulaştı.

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, hafta sonu yaptığı açıklamada Yavuz adlı geminin petrol ve doğalgaz aramak için sondaj faaliyetine bir hafta içerisinde başlayacağını açıklamıştı.

Dönmez, “Yavuz sondaj gemisinin bir hafta içinde Doğu Akdeniz’de Kıbrıs’taki Türk hükümetinden alınan ruhsatın geçerli olduğu Karpaz açıklarında ilk sondajına başlayacağını” söylemişti.

Güney Kıbrıs Fatih gemisinin mürettebatı için yakalama emri çıkartırken, Haziran ayında açıklama yapan AB de Ankara’yı “illegal faaliyetlerine son vermezse hedefe odaklı ve uygun yaptırımlar başlayacağı” konusunda uyarmıştı.

Ankara ise Doğu Akdeniz’de uluslararası hukuk çerçevesinde hareket ettiğini ve sondaj faaliyetlerinin kıta sahanlığı içerisinde yürütüldüğünü söylüyor.


Karınca, BBC Türkçe, DW Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Erdoğan'ın korumaları ile Saraybosna polisi arasında arbede
Sonraki Haber
Akşener: Damat var ekonomi yok