Ana SayfaCezaevleriEmsal karar: Ağırlaştırılmış müebbet alan Civan Boltan’ın dosyası yeniden görülecek

Emsal karar: Ağırlaştırılmış müebbet alan Civan Boltan’ın dosyası yeniden görülecek

HABER MERKEZİ – Türkiye’de ilk defa bir mahkeme, “işkence ve kötü muameleyi” kabul ederek, ağırlaştırılmış müebbet verilen bir hükümlünün yeniden yargılanmasına karar verdi. Avukat Mehdi Özdemir, kararın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar için emsal olduğunu söyledi.

Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının belli periyotlarla değerlendirilmemesini “işkence ve kötü muamele” kabul ederek, ihlalin ortadan kaldırılmasına karar verdiği Civan Boltan dosyasının yeninden görülmesine karar verdi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Boltan’ın avukatı Mehdi Özdemir, AİHM’in, Türkiye’de ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının tekrar inceleme ve değerlendirilmesini düzenleyecek iç hukuk yolunun bulunmamasına işaret ettiği ve ihlalin ortadan kaldırılması kararı doğrultusunda yeniden yargılanma talebinde bulundu.

Yapılan başvuruyu değerlendiren Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi, AİHM’in Boltan’a verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasında, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) işkence yasağını düzenleyen 3’üncü maddesinin ihlali kararı verildiğine işaret ederek, Boltan’ın yeniden yargılanmasını kabul etti.

Mahkeme, ihlal tespitinin bir tahliye imkanı tanımadığına işaret ettiği AİHM kararına atıfta bulunarak, infazın durdurulması talebini ise reddetti.

Mahkemenin kararını değerlendiren Boltan’ın avukatı Mehdi Özdemir, şöyle konuştu:

“AİHM başta Abdullah Öcalan olmak üzere toplamda 3 kişi hakkında böyle bir karar verdi. Ancak Abdullah Öcalan’ın yeniden yargılanma talebi reddedildi. AİHM, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının yeniden belirli periyotlarla değerlendirilmemesi işkence kabul ederek ihlal kararı veriyor.
“Ama Türkiye’de ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan kişilerinin durumunun belli periyotlarla yeniden değerlendirilmesine dair yasal bir düzenleme yok. Burada önemli olan, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanların yeniden yargılanma yolunun açılmasıdır.”

Emsal karar

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar için verilen yeniden yargılama kararının ilk olduğunun altını çizen Özdemir, “Bu karar, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar için yeni bir penceredir” dedi.

Türkiye’de iç hukukta, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanların durumunun belli periyotlarla yeniden değerlendirmesini sağlayacak bir düzenleme olmadığına işaret eden Özdemir, “Mahkeme, ‘İç hukuk yollarında böyle bir düzenleme yok, yeniden yargılama yapamam’ demedi. O yüzden bu karar, emsal bir karardır. Diğer ret kararlarında iç hukukta yeniden yargılama olmadığını söyledi” diye kaydetti.

‘Yasal değiklik olmak zorundadır’

AİHM’in kararıyla Türkiye’nin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını alanların durumunu ya belli periyotlarla değerlendirilmesine ya da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını süreli bir cezaya dönüştürülmesi yönünde yasal düzenleme yapmak zorunda bırakacağına dikkat çeken Özdemir, “Bu yasal değişiklik olmak zorundadır” diye ekledi.

Avukat Özdemir, verilen kararın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanların yeniden yargılanma talebi yapmaları için emsal olduğunu belirtti.

Ne oldu?

Bingöl’de, 24 Nisan 2012 tarihinde askerlerle yaşanan bir çatışmada yaralı olarak yakalanan Civan Boltan’a Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi, Ocak 2014’te “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak”tan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, diğer suçlamalardan da 95 yıl hapis cezası verdi.

Boltan’a verilen ceza, başkanı ve üyeleri 15 Temmuz darbe girişimi kapsamındaki davalarda yargılanan Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından onandı.

Bunun üzerine Boltan’ın avukatı Mehdi Özdemir, Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Özdemir’in müvekkiline “işkence ve insanlık dışı kötü muamele” yapıldığına dair başvurusu reddedildi.

İç hukuk yolları tükenince dosyayı AİHM’e taşıyan Özdemir’in başvurusu kabul edildi.

AİHM, Türkiye’de ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasında, şahsın sağlık ile dosya durumunun tekrar inceleme ve değerlendirme yapılmadığını, bunu düzenleyen iç hukuk yolunun bulunmadığı ve bu kapsamda AİHS’in 3’üncü maddesinin ihlal edildiğine hükmetti.

Bin 500 euro mahkeme giderinin Türkiye tarafından ödenmesine karar veren AİHM, ihlalin ortadan kaldırılmasını istedi.

Bunun üzerine avukat Özdemir, Boltan’ın yeniden yargılanması için Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.




Önceki Haber
“Büyük Atlayış” öncesi: Hasankeyf Kaymakamlığı, Dicle Nehri’ne girmeyi izne bağladı
Sonraki Haber
Somali'de Eş Şebab saldırısı: En az 26 kişi hayatını kaybetti