Ana SayfaGüncelErdoğan: F-35’lerin ödemesi tıkır tıkır yapıldı, verilmemesi gasp olur

Erdoğan: F-35’lerin ödemesi tıkır tıkır yapıldı, verilmemesi gasp olur

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, S-400’ler konusunda Türkiye’ye yaptırımlar uygulanabileceği yönünde ABD’den gelen açıklamaların ardından “Müşterinin malını (F-35’ler) nasıl vermezsin? Bunun adı gasp olur” şeklinde konuştu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin’deki resmi temaslarının ardından Türkiye’nin Pekin Büyükelçiliği’nde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye’nin Rusya’dan sevkiyatını yapmaya hazırlandığı S-400 hava savunma sistemi yüzünden Washington ile Ankara arasında yaşanan krize ilişkin de açıklamalarda bulunan Erdoğan, “Bir müşteri ödemelerini tıkır tıkır yapmışsa sen o müşterinin malını nasıl vermezsin? Bunun adı gasp olur” dedi.

Türkiye’nin şu ana kadar 1.4 milyar dolar ödeme yaptığını ve 116 adet F-35 almak için sözleşme bulunduğunu belirten Erdoğan, Türkiye’nin aynı zamanda üretici olduğunu söyledi.

Erdoğan, G20 zirvesi kapsamında Japonya’da ABD Başkanı Donald Trump’la yaptığı görüşme ile ilgili olarak da “Trump’ın o gün yaptığımız görüşmede arkadaşlarıma kullandığı ifadeler, onlara yönelik ortaya koyduğu tavır takdire şayandır” ifadelerini kullandı.

Ne oluyor?

Türkiye ile ABD arasında “S-400-F-35 krizi” yaşanıyor. Washington Ankara’dan S-400 almamasını istiyor.

ABD’nin gerekçesi S-400’lerin NATO sistemleriyle uyumlu olmaması ve F-35 savaş uçaklarının güvenliğini olumsuz etkileyebileceği iddiası.

F-35 üretim programının ortakları arasında yer alan Türkiye’yi bu projeden çıkarmaya yönelik adım atan Washnington yönetimi, Ankara’ya yaptırım tehdidinde de bulunuyor.

ABD Savunma Bakanlığı ayrıca, S-400’lerden vazgeçmesi için Türkiye’ye 31 Temmuz’a kadar süre tanımıştı.

Japonya’daki G20 zirvesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan ise “Trump’tan yaptırım diye hiçbir şey duymadık şu ana kadar” şeklinde bir açıklama yapmıştı.

“Öyle zannediyorum ki herhangi bir sıkıntı olmadan bu süreci aşacağız” diyen Erdoğan, Temmuz ayının başında yaptığı açıklamada S-400 teslimatının 10 gün içinde gerçekleşeceğini de bildirmişti.

Washington’dan ise Erdoğan-Trump görüşmesi sonrası gelen açıklamalarda Türkiye’nin S-400 sistemini Rusya’dan teslim alması durumunda Türkiye’ye yönelik yaptırımların hala masada olduğu vurgulanmıştı.


Reuters: “Türkiye’ye yaptırım konusunda değişen bir şey yok”


Karınca, DW