Ana SayfaEkonomiErdoğan Merkez Bankası Başkanı’nı görevden aldı: İktisatçılar ne diyor?

Erdoğan Merkez Bankası Başkanı’nı görevden aldı: İktisatçılar ne diyor?

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanlığı kararı ile Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya görevinden alınarak, yerine Başkan Yardımcısı Murat Uysal atandı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya’yı görevden aldı.

Cumhurbaşkanlığı kararıyla Çetinkaya’nın yerine yardımcısı Murat Uysal, Merkez Bankası Başkanlığı’na atandı.

Görevden alınan Murat Çetinkaya’nın görev süresinin bitmesine yaklaşık 10 ay vardı.

Uysal’dan ilk açıklama

Merkez Bankası Başkanlığı görevine getirilen Murat Uysal kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından ilk mesajını paylaştı.

Uysal, “Para politikaları araçlarını bağımsız olarak uygulamaya devam edeceğim. Uygulanacak politikalarla ilgili iletişim kanallarını üst düzeyde kullanacağım” dedi.

Murat Uysal, 9 Haziran 2016 tarihinde Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı’na atanmış ve o tarihten bu yana görevini sürdürmekteydi.

HDP ve CHP’den ilk değerlendirmeler

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak ise Erdoğan’ın görevden alma kararının hemen ardından Twitter üzerinden bir mesaj paylaştı. Çetinkaya’nın görevden alınmasını eleştiren Öztrak, şunları kaydetti:

“Bunu da gördük. Bağımsız TCMB’nin Başkanı, Cumhurbaşkanı tarafından kurumsal hedeflere ulaşılamaması gerekçesiyle bir gece yarısı görevden alındı. Bunu yapanlar bizim ekonomi yönetimimize güvenin deme hakkını kaybetmiştir. TCMB Sarayın elinde tutsaktır. NOKTA.”

Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya’nın Cumhurbaşkanı kararıyla görevinden alınması üzerine açıklamalarda bulunan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli de bu kararın ekonominin içinden çıkılmaz bir hal almasının sonucu olduğunu söyledi.

“Ekonomi o kadar kötü ki Merkez Bankası başkanını bile değiştirmek zorunda kaldılar. Merkez Bankası başkanının görevinden alınması hedefe ulaşmadıklarının bir göstergesidir.
“Bu bir yönetememe halidir. Halka ait olan kaynakları silah ve savaşa harcarsanız, işsizlik alır başını gider, ekonomik ve siyasi alandaki çöküntü de kaçınılmaz olur.”

Görevden alma kararı Reuters’da

Cumhurbaşkanlığı kararıyla Çetinkaya’nın Merkez Bankası Başkanlığı görevinden alınması kararı, uluslararası haber ajanslarının da gündemine girdi.

Reuters’a isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan üst düzey bir hükümet yetkilisi, “Cumhurbaşkanı Erdoğan faiz oranından memnun değildi ve bu memnuniyetsizliğini her fırsatta ifade etti. Çetinkaya ile arasındaki soruna son olarak bankanın Haziran’da oranları sabit tutması eklendi” dedi ve ekledi: “Erdoğan ekonomiyi düzeltmeye kararlı ve bunun için Çetinkaya’yı görevden almaya karar verdi.”

Diğer yandan Reuters’a konuşan, hükümete yakın iki ayrı kaynak da Çetinkaya ile ekonomiden sorumlu bakanlar arasında para politikası konusundaki görüş ayrılıklarının son birkaç ayda derinleştiğini söyledi.

Erdoğan da Merkez Bankası’nı faizleri yüksek tuttuğu gerekçesiyle birçok kez eleştirmişti.

İktisatçılar ne diyor?

Söz konusu görevden alma kararını değerlendiren iktisatçılar ise şu görüşleri paylaştı:

Ümit Akçay:

“Merkez bankası başkanının görevden alınması çok önemli bir gelişme. 2001 sonrası başlayan banka bağımsızlığı resmî olarak son buldu. Fiili olan hukukileştirildi. ‘Kriz Yönetiminin Krizi’ yeni bir aşamaya geçti. İktidar bloğu içindeki denge açısından ilginç olacak.
“Merkez bankası bağımsızlığı zaten hem teorik olarak hem de pratikte imkansız bir hedef idi. Ancak Türkiye’nin güncel konjonktüründe bu karar daha önemli hale geliyor. Yeni rejimin ultra-merkezileşmiş karar alma yapısı içinde herhangi bir bağımsız kuruma yer yok. Ancak bunun bir sonucu var: Cumhurbaşkanı tüm kararların tek sorumlusu.
“Banka başkanının görevden alınması, güncel krizin 2001 sonrası kurulan kurumsal yapıyla yönetilemeyecek kadar derin olduğu da gösteriyor.”

Mustafa Sönmez:

“Daha Uysal birini bulmuşlar. Soyadı Uysal. Faiz indir, deyince itiraz etmeyecek.”

Mahfi Eğilmez:

“TCMB Başkanı, kurumsal hedeflere ulaşamadıkları gerekçesiyle görevinden alındı. Hedef yanlıştı. Maliye politikası, para politikası hedefinin tam tersi bir hedefe yönelmişti. Bu koşullar altında hedefin tutması zaten mümkün değildi.”

Uğur Gürses:

“Tahmin ettiğim gibi;seçim kaybeden Ankara maceracı yola hızla giriyor; Merkez Bankası başkanını görevden almanın amacı belli. Para basılsın, hızla faiz düşürülsün isteniyor.
“Ekonomi politikasının siyasi sorumlusu Merkez Bankası başkanı değil. Görevden alınması gereken kişi Başkan değil, damat bakan.”

Veysel Ulusoy:

“Merkez Bankası başkan değişimi, faiz indirim kararı ile sonuçlanabilir.”

Karınca, DW, Dünya, Reuters



Önceki Haber
İklim değişikliğine karşı 'en etkili önlem ormanlaştırma'
Sonraki Haber
'Urfa'da kanun rafta': Bir çocuk için 12 gün gözaltı kararı