Ana SayfaGüncelErdoğan’dan ‘güvenli bölge’, S-400 ve faiz açıklamaları

Erdoğan’dan ‘güvenli bölge’, S-400 ve faiz açıklamaları

HABER MERKEZİ – AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fırat’ın doğusuna tesis edilmesi planlanan ‘güvenli bölge’, Türkiye’nin Rusya’dan S-400’ler nedeniyle olası ABD yaptırımları ve Merkez Bankası’nın faizleri düşürmesi konularında açıklamalarda bulundu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin il başkanları toplantısında konuştu.

Çarşamba günü ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’in Ankara temaslarında da gündeme gelen Fırat’ın doğusuna tesis edilmesi planlanan ‘güvenli bölge’ye değinen Erdoğan, “Amerika ile görüşmeler ne şekilde sonuçlanırsa sonuçlansın Fırat’ın doğusundaki terör koridorunu paramparça etmekte kararlıyız. Ne gerekiyorsa yapacağız. İzin almaya ihtiyacımız yok” dedi.


‘Güvenli bölge’ görüşmesi: Ankara tatmin olmadı, Washington ‘pozitif’ dedi

Kapitalist modernite çözülürken – Abdulmelik Ş. Bekir


S-400/F-35 krizi

Erdoğan, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alımı ve ABD’nin buna karşı olası yaptırımlarına da değinerek, “S-400 meselesinde Türkiye’ye daha fazla adaletsizlik yapılmamalı. ABD’nin aklıselim davranacağını umuyorum” diye konuştu.

“F-35 vermiyor musunuz? Peki kusura bakmayın o konuda da yine tedbirimizi alırız başka yerlere döneriz. Eli bağlı duramayız.
“Osaka’da sayın Trump’a ‘biz sizden şu ana kadar Patriot almadıysak da 100 tane yeni nesil Boeing uçağı alıyoruz’ dedim. Bu da bir alışveriş değil mi? Bir tanesi geldi, ödemesini yapıyoruz. Biz iyi müşteriyiz. Böyle giderse bu konuda da düşünmek zorunda kalacağız. Stratejik ortaklarımız stratejik ortak gibi davransınlar.”

Türkiye’nin S-400 sistemlerini 2020’de aktif olarak kullanacağını da açıklayan Erdoğan, “Montaj ve eğitim safhalarının ardından Nisan 2020’de bu sistemleri aktif olarak kullanmaya başlayabileceğiz” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’dan “S-400’lerin aktif hale getirilmesi kabul edilemez, Türkiye’ye daha fazla yaptırım gelebilir” açıklaması gelmişti.


ABD: Türkiye’ye daha fazla yaptırım gelebilir


Faizlerin düşürülmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, Merkez Bankası’nın politika faizlerini 4,5 yıl aradan sonra düşürmesine ilişkin ise şunları ifade etti:

“Yüzde 24 oranındaki faizlerin ülkemiz için yüksek olduğunu savunuyordum. Bunu o dönemlerin Merkez Bankası başkanlarına ulaştıramadık. Oyalama takdikleriyle gittiler. Dün Merkez Bankası faizlerde düşüşe gitti.
“Ne oldu, battık mı, bittik mi, her şey yerle yeksan oldu mu? Piyasalar gayet normal karşıladı. Olması gereken buydu. Bu bile yeterli değil. Yıl sonuna kadar bunun kademeli şekilde devamı gerekir. Faiz düştükçe enflasyon düşer çıktıkça çıkar.”

2015’ten bu yana ilk: Merkez Bankası faizleri düşürdü


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Adıyaman’da polis aracına silahlı saldırı
Sonraki Haber
Venedik Film Festivali: Altın Aslan için yarışacak filmler belli oldu