Ana SayfaEkonomiErdoğan’ın istediği gibi: Merkez Bankası’nın yeni başkanından ‘faiz indirimi’ sinyali

Erdoğan’ın istediği gibi: Merkez Bankası’nın yeni başkanından ‘faiz indirimi’ sinyali

HABER MERKEZİ – Merkez Bankası’nın yeni başkanı Murat Uysal, politika faizinde indirime kapı araladı. Uysal, “Mevcut gelişmeler para politikasında hareket için bir manevra alanı oluştuğuna işaret ediyor” dedi.

Merkez Bankası’nın yeni başkanı Murat Uysal, ‘yeni dönem stratejilerini’ anlattı.

AA’nın sorularını yanıtlayan Uysal, “Para politikası süreçlerinin tasarımında, başta enflasyon ve iktisadi faaliyet olmak üzere makroekonomik göstergelerin tamamını dikkate alan veri odaklı bir yaklaşım ile hareket edeceğiz” dedi.

“Mevcut gelişmeler para politikasında hareket için bir manevra alanı oluştuğuna işaret ediyor” diye konuşan Uysal, ‘önümüzdeki dönemde bankanın rezervlerini güçlendirmek amacıyla araçlarda revizyona gidebileceklerini’ söyledi.

Faizlere ve sıkı para politikasına ilişkin ise Uysal şunları söyledi:

“Elbette enflasyondaki olumlu eğilimin devamını sağlamak için para politikasının temkinli bir duruş sergilemeye devam etmesi önem taşıyor, ancak burada sıkılık derecesini nominal değil reel faizler üzerinden tanımlamak daha doğru olur. Enflasyon görünümünü etkileyen bütün faktörleri yakından izleyerek, gerek beklentiler gerekse kendi projeksiyonlarımızı dikkate alan makul bir reel getirinin korunduğu bir çerçeveyi esas alacağımızı ifade edebilirim.”

Uysal’ın açıklamaları, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’yı görevden alışını “Kendisine ekonomi toplantılarında defalarca faizi indirmesi gerektiğini söyledik. ‘Faiz düşerse, enflasyon düşer’ dedik. Gerekeni yapmadı. Aynı kulvarda değildik” sözleri ile açıklayan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isteğine denk düşüyor.

Çetinkaya, 6 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı kararı ile Merkez Bankası Başkanlığından alınmıştı.

Merkez Bankası Başkanlığı görevine getirilen Uysal ise kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından “Para politikaları araçlarını bağımsız olarak uygulamaya devam edeceğim” demişti.

Merkez Bankası politika faizi ne işe yarar?

Politika faizi, Merkez Bankası tarafından belirlenen bir hafta vadeli repo faiz oranıdır.

Merkez bankaları bu faiz oranı üzerinden bankaların repo taleplerini karşılar. Bankalar ellerindeki tahvil ve bonoları teminat verip merkez bankalarından para alarak repo yaparlar. Böylece kendilerine fon oluşturmuş olurlar. (Politika faizi, yıl içinde genellikle aylık periyotlarda Para Politikası Kurulu toplantılarında açıklanır.)

Para piyasaları diğer piyasalardan farklı değildir. Merkez bankaları açısından da, para piyasalarında ya para miktarını ya da paranın fiyatı olan faiz oranını kontrol etmek mümkündür. Merkez bankaları para arzını değil de, faiz oranını kontrol etmek istediğinde, uygulanan politikaya faiz politikası denir.


Karınca, AA, Duvar



Önceki Haber
Türkçe bilmediği için TÜİK para cezası kesti, CHP Meclis'e taşıdı
Sonraki Haber
Dersim'de patlama: Hayvan otlatan iki çocuk yaşamını yitirdi