Ana SayfaToplumsal CinsiyetEzidi Soykırımı: ‘Hesabı sorulmamış kıyımlar, yenilerinin habercisidir’

Ezidi Soykırımı: ‘Hesabı sorulmamış kıyımlar, yenilerinin habercisidir’

HABER MERKEZİ – Ezidilerin “73. Ferman” dediği soykırımın beşinci yılı öncesi açıklama yapan Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu, 3 Ağustos’un uluslararası eylem günü kabul edilmesini istedi ve herkesi eyleme çağırdı.

Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu, IŞİD’in 3 Ağustos 2014’te Şengal’de yaşayan Ezidilere yönelik gerçekleştirdiği soykırımın beşinci yılında yazılı bir açıklama yaptı.

“Küresel Mücadele Küresel Adalet İle Sağlanır”, “Adaletin Olmadığı Yerde Barış Da Olmaz” başlıklı açıklamada, o dönemde zorla alıkonulan 3 bin kadının hala IŞİD’in elinde bulunduğu belirtildi.

Dünyanın birçok ülkesinde mülteci olarak yaşayan Ezidi kadınlar ve çocuklarla görüşmeler yaptıklarını ve yaşadıkları yerlerin onlar için güvenli olmadığını tespit ettiklerini belirten platform, “Ezidilerin yaşadıkları yerlerdeki entegrasyon politikaları sonucu kültürel bir soykırım tehdidi altında oldukları görülmüştür” ifadelerini kullandı.

Soykırım tanıkları mücadele ediyor, dünya sessiz

Soykırıma tanık olan kadınların dünyanın pek çok yerinde mücadeleyi seçtiği belirtilen açıklamada, dünya kamuoyunun bu konuya ilişkin etkin bir çalışma yürütmediğine değinildi.

“Soykırımdan bu yana geçen 5 yıla rağmen yalnızca Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonuna bağlı araştırma komisyonu tarafından Ezidilerin soykırıma uğradığı rapor edilmiş olmasına rağmen BM Güvenlik Konseyi nezdinde bir girişimde bulunulmadı. Oysaki dünya bir insanlık trajedisine canlı bir şekilde tanıklık etmiş, ele geçen bilgi ve belgeler ve anlatımlar bu vahşetin boyutunu tüm verileriyle ortaya koymuştur.
BM’nin bünyesinde bulunan üye ülkelerin çoğunluğu tarafından imzalanmış olan Roma Statüsü Sözleşmesi ile kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin yargılama mekanizmasını harekete geçirmemesi bu sözleşmenin gerçek meşruiyetinin odak noktasının devletlerin gizli politikaları ile berheva edildiğini göstermektedir. Bu açıdan Kamişlo’da açıklanan sonuç bildirgesinde belirtilen çözüm önerilerinden biri olan BM’nin bu katliamı tanıması ve adaletin sağlanması için de uluslararası ceza mahkemesinin kurulması, Ezidi halkının tüm haklarını garanti altına alınması uluslararası hukuk çerçevesinde Ezidi halkının kendi kaderini tayin etme ve statüye kavuşturulması hakkı, Ezidi halkının yeni katliamlara karşı korunması açısından hayati öneme sahiptir.”

‘Hesabı sorulmamış kıyımlar, yenilerinin habercisidir’

Açıklamada, 3 Ağustos tarihinin “Kadın Kırımı ve Soykırımına Karşı Mücadele Günü” olarak kabul edilmesi çağrısında bulunuldu.

“Ezidi Kadın Federasyonunca 3 Ağustos’un ‘Feminiside karşı eylem günü’ olarak ilan edilmesine ilişkin yapılan açıklama önemlidir. Avrupa’dan Kanada’ya, Avustralya’dan Afrika ülkelerine, Türkiye’den Irak’a kadar dünyanın birçok ülkesinde kadın hareketleri yapılan bu çağrıyı sahiplenmiş, aynı gün aynı dakika tek yürek olarak barbarlığa, vahşete, kıyıma karşı ortak mücadele kararlılığı sergilemişlerdir. Bugünde bu kararlılık devam etmektedir.
Biz kadınlar diyoruz ki, bu çete yapılanmasının elinde tek bir kadın kalana kadar hiçbirimiz özgür değiliz! Biz kadınlar diyoruz ki; soykırım ve kadın kırımı bir insanlık suçudur; suçlular hesap verene kadar adalet arayışımız son bulmayacaktır! Tarihin karanlık sayfalarına geçen 3 Ağustos, ‘Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü’ olarak kabul edilene kadar mücadelemizi alanlarda, uluslararası mecralarda, ulusal üstü yargı mekanizmaları nezdinde sürdüreceğiz. Unutulmasın ki, hesabı sorulmamış kıyımlar, yenilerinin habercisidir.”

Eylem çağrısı

Platform, herkesi 3 Ağustos’ta saat 11.00’de eş zamanlı basın açıklamaları yapmaya, bir dakika sessiz olmaya, Ezidilerin sembolü olan beyaz giyinmeye, siyah kurdele takarak soykırıma karşı mücadele etmeye çağırdı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Savcılıktan itiraz: “Pucca”nın cezası bozulsun, beraatine karar verilsin
Sonraki Haber
Reagan'ın Afrikalılara yönelik kullandığı ırkçı ifadelerin kaydı çıktı