Ana SayfaKültür-Sanat!f İstanbul da cinsiyet eşitliği taahhüdünü imzaladı

!f İstanbul da cinsiyet eşitliği taahhüdünü imzaladı

HABER MERKEZİ – !f İstanbul, Filmmor’un sinema sektöründe 2020 yılına kadar cinsiyet eşitliğinin sağlanmış olmasını hedefleyen uluslararası #5050×2020 kampanyasının Türkiye’de de yaygınlaşması için yaptığı çağrıya olumlu yanıt vererek, cinsiyet eşitliği taahhüdünü imzaladı. Daha önce bu çağrıya Adana Altın Koza Film Festivali olumlu yanıt vermişti.

Filmmor Kadın Kooperatifi sinema sektöründe 2020 yılına kadar cinsiyet eşitliğinin sağlanmış olmasını hedefleyen uluslararası #5050×2020 (2020 yılına kadar yüzde 50 eşitlik) kampanyasının Türkiye’de de yaygınlaşması için kampanya başlatmıştı.

Fimmor’un çağrısına Adana Altın Koza Film Festivali olum yanıt vererek, “5050×2020 Taahhüdü”nü imzalayacaklarını açıklamıştı.

!f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali de Filmmor’un çağrısına olumlu yanıt vererek taahhüdü imzaladı.

Bir yıl aradan sonra

!f, bu yıl 13-22 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da, 19-22 Eylül tarihleri arasında ise İzmir ve Ankara’da düzenlenecek.

Mars Group’un Kore merkezli CGV tarafından satın alınmasının ardından 17 yıldır festivalin direktörlüğünü üstlenen Serra Ciliv ve Pelin Turgut’un görevlerine son verilmesinden dolayı geçen yıl festival yapılmamıştı.

Festival 18’nci yılında, KısaKes Kısa Film Festivali’nin kurucusu Arya Su Altınoklar’ın direktörlüğünde yapılacak.

#5050×2020 kampanyası hakkında

2011’de İsveç Film Enstitüsü’ne CEO olarak atanan Anna Serner, ülkesinde sinema fonlarının yarısının sinemacı kadınlara tahsis edilmesini bir öncelik olarak belirlemişti.

#5050×2020 kampanyası, İsveç Film Enstitüsü’nün 2016 Cannes Film Festivali’nde düzenlediği, ‘Fifty Fifty by 2020’ sloganını taşıyan seminer ile uluslararası gündeme taşınmaya başlanmıştı.

Kampanya ile festivaller, seçici kurul üyeleri ile film programcılarının listesini sunarak kendi iç dinamiklerine şeffaflık getirmeyi, seçkilerinde yer alan filmlerin ekiplerindeki cinsiyet dağılımını gösteren istatistik bilgileri paylaşmayı ve tüm bu başlıklarda cinsiyet eşitliğini hedefleyerek kademeli olarak hayata geçirmeyi taahhüt ediyor.

Taahhütname, şimdiye dek Cannes, Venedik, Berlin, Toronto ve Locarno da dahil 35 uluslararası film festivali tarafından imzalanmıştı.

British Film Institute ve kültürel destek fonu Eurimages’ı yöneten Avrupa Konseyi gibi sinema dünyasına yön veren başlıca kurumlar tarafından da benimsenmişti.

Anna Serner yönetimindeki İsveç Film Enstitüsü, 2018’de Cannes Film Festivali’nin desteğiyle ‘Take Two: Next moves for #MeToo’ etkinliğini düzenlemiş ve hareketin uluslararası görünürlüğü, aralarında Cate Blanchett, Kristen Stewart, Salma Hayek gibi oyuncuların bulunduğu 82 sinemacın kadının kırmızı halıda yaptığı protesto yürüyüşüyle zirveye ulaşmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Saklı Haç'ın İstanbul galası 4 Ağustos'ta
Sonraki Haber
Kızıltepe'de 'Açık Hava Film Günleri' başlıyor