Ana SayfaGüncelGazeteci Ziya Ataman’a savunma da tahliye de yok, müebbet isteniyor

Gazeteci Ziya Ataman’a savunma da tahliye de yok, müebbet isteniyor

HABER MERKEZİ – 3 yılı aşkın bir süredir tutuklu bulunan gazeteci Ziya Ataman ve beraberinde yargılananlar hakkında açılan davada, savcılık mütalaasını verdi. Tanıkların işkence altında ifade verdiklerini beyan etmesine rağmen savcı, Ataman ve beraberindekilerin müebbet hapis ve birçok maddeden cezalandırılmasını istedi.

Gazeteci Ziya Ataman’ın da aralarında bulunduğu dokuzu tutuklu toplam 19 kişi hakkında açılan davanın 8’inci duruşması Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Tutukluların Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) sistemi ile kaldıkları cezaevlerinden katıldığı duruşmada avukatlar hazır bulundu.

Tanık: İşkenceyle ifadeleri imzalattılar

Kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmada tanık Aytaç Yalman dinlendi.

Emniyet’te kendilerine imzalatan ifadeleri okumadıklarını ve işkence altında imza attıklarını aktaran Yalman, “İmzalamazsan bizi bırakmayacaklarını söylediler. Özel hareket polisi kafama dipçikle vurdu” dedi.

Tutuklu sanıklara müebbet istendi

Yalman’ın dinlenmesinin ardından, iddia makamından mütalaa istendi.

Mahkemeye 47 sayfalık mütalaa sunan iddia makamı, Ataman’ın da aralarında bulunduğu tutuklu sanıkların “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak”, “Tasarlayarak kamu görevlisini görevinden dolayı kasten öldürme”, “Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mallara patlayıcı madde kullanmak sureti ile kasten zarar verme” gibi iddialarla cezalandırılmasını istedi.

İddia makamı ise gazeteci Ataman’ın üzerine atılı suçlardan ayrı ayrı cezalandırılmasını talep etti.

İddia makamının mütalaasının ardından avukatlar ve sanıklara söz hakkı verildi.

Ek süre talep eden avukatlar, mağdurların dosyada sanık olarak yargılandığını vurguladı.

Tutuklular ise haklarındaki iddiaları reddederek dosyadaki çelişkilere dikkat çekti.

Tutuklular tahliye talebinde bulundu. Bir başka dosyadan tutuklu bulunan tanık Kadir Ataman ise kendisine işkence altında ifade imzalattırıldığını yineledi.

Ataman tercüman olmadığı için savunma yapamadı

Duruşmada gazeteci Ataman, Kürtçe savunma yapmak istedi ancak mahkeme Ataman’a bir sonraki duruşmada tercümanını hazır etmesi halinde savunma yapabileceğini söyledi.

Mütalaaya karşı yapılan savunmaların ardından duruşmaya ara veren mahkeme, tutukluların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Bir sonraki duruşma 24 Eylül tarihine ertelendi.

Duruşma zaptı ise avukatlara verilmedi.


Mezopotamya Ajansı
Previous post
Aladağ Katliamı Davası: Tüm yöneticilere hapis cezası
Next post
JİTEM Davası: Duruşma öncesi savcı değişti, dava ertelendi