Ana SayfaGüncelGözaltındaki kişiyi işkenceyle öldüren polislere verilen cezada indirim, tutuklama yok

Gözaltındaki kişiyi işkenceyle öldüren polislere verilen cezada indirim, tutuklama yok

HABER MERKEZİ – İstanbul’da gözaltına alınan Murat Konuş’u, işkenceyle öldüren polisler hakkında açılan davada 9 yıl sonra karar çıktı. Sanıklara ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası veren mahkeme, cezada indirim uyguladı ve polisler hakkında tutuklama kararı vermedi.

İstanbul’da Murat Konuş, 9 Kasım 2009 yılında yaşanan bir gasp olayına ilişkin gözaltına alındı.

Saat 08.12’de polisler tarafından asayiş büroya götürülen Konuş, saat 10.55’de ise bir battaniye içerisinde hastaneye götürüldü.

Cumhuriyet’ten Seyhan Avşar’ın haberine göre doktorlar, Konuş’un yaşamını yitirdiğini belirledi.

Yapılan otopsi sonucunda Konuş’un gözaltında uğradığı işkence sonucu öldüğü, kafasına ağır darbeler aldığı tespit edildi.

Cezada indirim

Raporun ardından yedi polis hakkında açılan davada karar, 9 yıl sonra çıktı.

İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık polisler G.K., Y.B, O.Ö.’nün dosyada toplanan deliller ve suçun sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmadığını belirterek beraat kararı verdi.

Mahkeme sanık polisler Oktay Kapsız, Ramazan Adıgüzel, Murat Ertürk ve Abdülcelil Karadağ’ı ise “İşkence sonucu ölüme neden olma” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırdı.

Ardındansa cezada indirim yapan mahkeme heyeti sanıklara müebbet hapis cezası verdi.

Heyet yaptığı indirime ise sanıkların geçmişini, sosyal hayatını, yargılama sürecindeki davranışlarını gerekçe gösterdi.

Sanıklar hakkında tutuklama kararı vermeyen mahkeme sadece ‘adli kontrol’ şartı getirdi.

‘İşkence kamera kayıtlarıyla sabit’

Karara tepki gösteren Konuş ailesinin avukatı Nuri Köse, “Konuş’un emniyet görevlilerinin işkencesi sonucu öldüğü, kamera kayıtları, tanık beyanları, adli tıp raporları ile sabit olduğu halde, ne yazık ki yargılama yıllarca sonuçlandırılmamış, öyle ki duruşma savcısının 2015 yılında mütalaa sunmuş olmasına rağmen karar 9 Temmuz 2019 tarihinde verilebilmiştir” dedi.

Kararın adil olmadığına vurgu yapan Köse, hukuki yollara başvurmaya devam edeceklerini söyledi.

“Duruşmaya da katılmayan ve aldıkları müebbet hapis cezası nedeniyle kaçmaları muhakkak olan sanıkların hükümle birlikte tutuklanmalarına karar verilmemesi, ayrıca gözaltında işkence suçunun gizlenmesine yönelik eylemleri bulunanlar hakkında bir işlem yapılmaması yargılama sürecine ve kararın adil olmadığına ilişkin şüpheleri artırmaktadır.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Britanya, İran'ı petrol tankerini alıkoymakla suçladı
Sonraki Haber
Kayıtlı işsiz sayısında rekor: Bir yılda 1.8 milyon kişi işsiz kaldı