Ana SayfaEkolojiHasankeyf Koordinasyonu: Yangın zarar verdi, baraj kapaklarının kapatılması halkı tedirgin etti

Hasankeyf Koordinasyonu: Yangın zarar verdi, baraj kapaklarının kapatılması halkı tedirgin etti

HABER MERKEZİ – Hasankeyf Koordinasyonu, kentteki yangın ve Ilısu Barajı’nda su tutma testleri neticesinde meydana gelen tahribatla ilgili açıklama yaptı. Baraj kapaklarının kapatılmasıyla halk üzerinde psikolojik baskı kurulmak istendiğini belirten Koordinasyon, resmi yetkililerin açıklamasının aksine yangında birçok tarihi yapının zarar gördüğünü kaydederek, yerinde bağımsız bir heyetin incelemelerde bulunmasını istedi.

Batman Hasankeyf Koordinasyonu, kentte yaşanan yangın ile Ilısu Barajı kapaklarının kapatılması sonucu meydana gelen tahribata ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Hasankeyf’in Ilısu Baraj Projesi’nin tehdidi altında olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, baraj nedeniyle tarihi kentte fiziki yıkımlar yaşandığına dikkat çekildi.

Fotoğraf: Twitter

Geçtiğimiz günlerde darphane ve kale civarındaki boş bir arazide yangın çıkmış, resmi yetkililer “Hiçbir tarihi eser zarar görmemiştir” açıklaması yapmıştı.

Ancak Koordinasyon, nasıl çıktığı henüz belirlenemeyen yangına işaret ederek, yangının kaledeki tarihi yapılara, mağaralara, eski mezarlara ve kültürel varlıklara gözle görünür şekilde zarar verdiğini belirtti.

“Ayrıca bu yangın canlı varlıkların yaşam alanlarını yok etmiştir. Bununla birlikte birçok canlı bu yangında yanmıştır. Yangın rüzgârın etkisiyle hızla geniş bir alana yayılmış ve yaklaşık 3 saat boyunca devam etmiştir. Bu süre zarfında yapılan müdahaleler çok yetersiz olmuş ve resmi yetkililer bu yangına seyirci kalmışlardır.”

Yangın sonrası yerinde incelemelerde bulunmak üzere Hasankeyf’e gidildiği ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için kaleye çıkıldığının belirtildiği açıklamada, güvenlik görevlileri tarafından kaleye çıkışın engellendiği vurgulandı.

Açıklamada, yangından sonra yapılan görüşmeler ve incelemelerdeki bulgular şu şekilde ifade edildi:

  • Hasankeyf halkı; uzun yıllardır kalenin üst taraflarında böyle bir yangının olmadığını, buraya çıkmanın yasak olduğunu ve kaleye sadece firmada çalışan işçiler ile resmi yetkililerin çıkabildiğini aktarmıştır.
  • Çıkan yangın sonucunda ne kadar bir alanın yandığı, tarihsel ve kültürel yapıların ne derecede zarar gördüğü bilinmemektedir. Bununla ilgili resmi kurumlar tarafından herhangi bir araştırma ve çalışma da başlatılmamıştır.
  • Kaleyi mesken eden canlıların yaşam alanları yanmış olup, yanmış kuşlara rastlanılmıştır. Mağaralar başta olmak üzere alanda bulunan tarihsel ve kültürel varlıklar zarar görmüştür.

Yangından sonra resmi yetkilerin yaptığı “Hiçbir tarihi eser zarar görmemiştir” şeklindeki açıklamaların kamuoyunu tatmin etmediğini belirten Koordinasyon, yangının yarattığı tahribatın ne düzeyde olduğunun tespit edilmesini de istedi.

Bu amaçla konuya dair bağımsız sivil toplum kuruluşlarından oluşan bir heyetin bir an önce araştırma ve incelemelere başlaması gerektiği vurgulandı.

Fotoğraf: Gazete Fersude

Önceki gün Hasankeyf’i sular altında bırakacak Ilısu Barajı’nda su tutma testlerine yeniden başlanmış ve bu nedenle birçok köy yolu sular altında kalmıştı.

Hasankeyf Koordinasyonu buna dair de açıklamalarda bulundu.

Koordinasyona göre Ilısu Baraj kapaklarının resmi bir açıklama yapılmadan kapatılması ve oluşan su tutulmasıyla insanlar tedirgin edildi.

Baraj kapaklarının kapatılması ile birçok canlının yaşam alanının yok edildiğinin belirtildiği açıklamada, “Baraj kapaklarının kapatılması ile halk üzerinde psikolojik baskı kurulmak istenmiştir” denildi.

Açıklamada, “Ne yapılırsa yapılsın tarih severler, doğaseverler, kültürel ve yaşam alanlarını savunanlar olarak Ilısu barajı ve HES projesine karşı sonuna kadar mücadele edeceğimizi bir kez daha ifade etmek istiyoruz” diye belirtildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Merve Demirel serbest, kardeşi tutuklandı
Sonraki Haber
Gazete ve dergilerin yıllık tirajı yüzde 17,6 azaldı