Ana SayfaEkolojiHasankeyf ve Dicle Vadisi’nin yaşatılması için ‘Büyük Atlayış’a çağrı

Hasankeyf ve Dicle Vadisi’nin yaşatılması için ‘Büyük Atlayış’a çağrı

HABER MERKEZİ – 14 Temmuz’da dünyanın birçok yerinde akarsuların savunulması için  “Büyük Atlayış” adı altında etkinlikler düzenlenecek. Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi de gerçekleştirilecek olan “Dicle’ye Büyük Atlayış” etkinliği için çağrı yaptı.

Akarsuların savunulması için “Büyük Atlayış” adı altında düzenlenecek olan etkinlikler dünyanın birçok yerinde 14 Temmuz Pazar günü yapılacak.

Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi de aynı gün gerçekleştirecek “Dicle’ye Büyük Atlayış” etkinliğine ilişkin basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, “Dicle Nehri Vadisi bütün canlıları ve kültürüyle Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Projesi sonucu yok olmayla karşı karşıyadır. Bu yıkıma karşı dur demek için bu yılın ikinci pazarı herkesi Hasankeyf’e bizimle birlikte Dicle Nehri’ne girmeye ve atlamaya çağırıyoruz” denildi.

İnsan zinciri oluşturulacak

Diyarbakır’da Ekoloji Derneği, Mezopotamya Kültür Merkezi ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi de Hasankeyf için bir basın açıklaması yaptı.

Sur ilçesinde bulunan On Gözlü Köprü’de düzenlenen basın açıklamasına HDP Milletvekilleri Musa Farisoğulları ve Remziye Tosun da katıldı.

Basın açıklamasını okuyan Ekoloji Derneği üyesi Vahap Işıklı, 14 Temmuz’da “Dicle’ye Büyük Atlayış” yaparak insan zinciri oluşturacaklarını söyledi.

Kuzey Ormanları Savunması’ndan da çağrı

İstanbul’da ise Hasankeyf için Avusturya Başkonsolosluğu’nun önünde bir etkinlik yapılacak.

Kuzey Ormanları Savunması yaptıkları açıklamada 14 Temmuz günü “Büyük Atlayış” için herkesi Avusturya Başkonsolosluğu’nun önüne davet etti.

Binlerce yıllık tarih yok olacak

İlk yerleşimin M.Ö. 10.000’li yıllara uzandığı Hasankeyf, dünya üzerindeki en eski yerleşim alanlarından biri olma özelliğine sahip.

20’den fazla medeniyetin izlerini taşıyan Hasankeyf, Dicle Nehri’nin kıyısına kurulu.

Hasankeyf, kireç taşından kayalara oyulmuş evleri, Neolitik dönemden kalma mağaraları, Roma döneminden bir kaleyi, Artuklular ve Osmanlı zamanından yapıları barındırıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
SİBAŞ direnişi: İşe iade davasını kazanan işçiler mücadeleye devam ediyor
Sonraki Haber
HDP: Göç Bakanlığı kurulması için teklif hazırladık