Ana SayfaGüncelHDP: Göç Bakanlığı kurulması için teklif hazırladık

HDP: Göç Bakanlığı kurulması için teklif hazırladık

HABER MERKEZİ – HDP Sözcüsü Kubilay, mültecilerin çok kapsamlı sorunları olduğunu vurgulayarak, Göç Bakanlığı kurulması konusunda teklif hazırladıklarını ve bunu Meclis’e sunacaklarını açıkladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Günay Kubilay, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında mültecilerin sorunlarına değindi.

Göç Bakanlığı kurulması için teklif hazırladıklarını belirten Kubilay, mültecilerin durumuna dikkat çekti.

“Mültecilerin çok kapsamlı sorunları var. Biz bir Göç Bakanlığı kurulmasını istiyoruz. Bu konuda Göçmenler Mülteciler Komisyonu’na bir teklif hazırladık. Uygun bir zamanda bu teklifi Meclis’e sunacağız.”

Mültecilerin ırkçı saldırılara, istismara ve kötü muameleye maruz kaldıklarını vurgulayan Kubilay, “Hepimiz ülkelerindeki savaştan ve şiddetten kaçan, doğduğu toprakları terk etmek zorunda kalan başta Suriyeliler olmak üzere milyonlarca insanın yaşadıkları dramı izliyoruz” diye konuştu.

HDP Sözcüsü, mültecilerin son zamanlarda Türkiye’de çeşitli yaşam alanlarına girmelerine yasaklamalar getirildiğini belirterek, “Irkçı yaklaşımlar giderek yaygınlaşıyor, kadınlara ve çocuklara yönelik cinsel istismarların sayısını bile kimse bilmiyor” dedi ve şöyle devam etti:

“Siyasi iktidarın ortaya çıkardığı yıkıcı etkilerin, büyük karmaşık toplumsal sorunların nedeni olarak göçmenler gösteriliyor. Ekonomik krizin derinleşmesi ile birlikte alım gücünün azalmasının nedeninin Suriyeli mülteciler olduğu sanılıyor.
“İktidarın mülteciler için harcanan paraların Avrupa Birliği’nden gelen fonlarla yapılıyor olduğunu açıklamaması, mülteciler için milyarlarca lira harcadık gibi sözleri Suriyelilere yönelik ırkçı saldırıları artırıyor. Suriyeli kadınlara yönelik cinsel istismar ve saldırı inanılmaz boyutlarda.”

“6,5 milyon işsizin sorumlusu mülteciler mi?” diye soran Kubilay, “Acaba mülteciler olmadığı zaman Türkiye’ deki çalışma yaşamındaki durum neydi? Yine güvencesiz çalışma vardı. Örgütlenme özgürlüğü yoktu. İnsanca yaşam gene yoktu” diye belirtti.

“Türkiye kapitalist bir ülkedir. Kapitalizm işçiyi iliklerine kadar sömüren, işsizlik üreten bir sistemdir. Çalışanlar kadar arkasında bir işsiz ordusu olmadan iktidarlar kendilerini var edemezler. Bugün Erdoğan rejimin yaptığı da zaten budur.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hasankeyf ve Dicle Vadisi’nin yaşatılması için ‘Büyük Atlayış’a çağrı
Sonraki Haber
Öğrencilerinden Prof. Dr. Nurdoğan Rigel'e destek: 'Karardan dönülsün'