Ana SayfaGüncelHDP “plastik mermi” tartışmasını Meclis’e taşıdı

HDP “plastik mermi” tartışmasını Meclis’e taşıdı

HABER MERKEZİ – HDP’li vekiller Beştaş ve Kerestecioğlu, Suruç Katliamı’nda yaşamını yitirenleri anmak amacıyla Kadıköy’de yapılmak istenen yürüyüşe yönelik polis müdahalesini Meclis’e taşıdı. Vekiller verdikleri soru önergelerinde, polisin plastik mermi kullanmaktan kaçınmadığını belirterek “Plastik mermi kullanan polisler tespit edilmiş midir?” sorusunu sordular.

Suruç Katliamı’nda yaşamını yitirenleri anmak için 20 Temmuz’da İstanbul Kadıköy’de yapılmak istenen eyleme polis müdahale ederek 27 kişiyi gözaltına almıştı.

Müdahalede HDP Milletvekilleri Erol Katırcıoğlu ile Gülistan Kılıç Koçyiğit de polisin attığı plastik mermi ile yaralanmıştı. Ancak Kadıköy Kaymakamlığı, vekiller dahil birçok kişiyi yaralayan plastik mermilerin polis envanterinde ‘kesinlikle olmadığını’ iddia etmişti.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, söz konusu polis müdahalesini Meclis’e taşıyarak araştırılmasını istedi.

Polisin müdahalesinde çok sayıda kişinin yaralandığını ve kullanılan plastik mermiler nedeniyle şiddetin daha vahim boyutlara taşındığını belirten Danış-Beştaş, “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteriş Yürüyüşleri Kanunu” hatırlatarak şunları ifade etti:

“Kadıköy’de gerçekleşen olayda polis adeta öç alma duygusu ile hareket etmiş, plastik mermi kullanmaktan kaçınmamış, pek çok kişinin yaralanmasına sebebiyet vermiştir. Olaylar esnasında yurttaşlar ve milletvekilleri isabet eden plastik merminin yol açtığı yaralanmalar nedeniyle hastaneye kaldırılmıştır.
“Diğer yandan Kadıköy Kaymakamlığı tarafından yapılan açıklamada kullanılan plastik mermilerin envanter kaydının olmadığı dile getirilmiştir. Bu açıklama ise çok daha vahim soru işaretlerine neden olmuş, emniyetin envanterinde olmayan mermilerin polisin eline nasıl geçtiği meselesi kaygıları artırmıştır.”

Polis yetkileri ile oluşan hak ihlallerinin tespitinin polise verilen yetkilerin yeniden revize edilmesine yönelik çalışmalar açısından ön açıcı olacağını belirten Danış-Beştaş, konu hakkında Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Bakan Soylu’ya soru

Beştaş ayrıca İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle Meclis’e bir soru önergesi sundu.

Önergede şu sorular soruldu:

  • İç Güvenlik Yasası olarak bilinen değişikliklerin yürürlüğe girdiği 4 Nisan 2015 tarihinden bu yana kaç kişi polisin açtığı ateş nedeniyle yaşamını yitirmiştir?
  • Sivil yurttaşların ölümüne neden olan polislerden kaçı hakkında dava açılmış, kaçı beraat etmiş, kaçı ceza almıştır?
  • Sivil yurttaşların ölümüne neden olan polislerden kaçı hakkında idari soruşturma başlatılmış ve kaçının görevine son verilmiştir?
  • Plastik mermi kullanan polisler tespit edilmiş midir? Haklarında idari ve adli işlem başlatılmış mıdır?”
  • Kolluğun kullandığı plastik mermi sonucunda kaç kişinin yaralandığı ve bu nedenle tedavi edildiğine dair Bakanlığınızda veri bulunmakta mıdır? İstatistikler ne şekildedir?

Kerestecioğlu: Saldırıya ilişkin görüntüler incelenmiş midir?

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da Suruç Katliamı anmalarına yönelik polis müdahalesini Meclis gündemine taşıyarak, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

Kerestecioğlu, Fuat Oktay’ın şu soruları yanıtlamasını istedi:

  • Suruç’un mağdurları, aileleri, avukatları ve demokratik kamuoyu tarafından yapılmak istenen anma ve etkinlikler hangi gerekçeyle yasaklanmakta; polis saldırısı ve gözaltılarla engellenmektedir?
  • Adalet talebiyle bir araya gelerek anma yapmak isteyen yurttaşlara yönelik saldırının emrini kim vermiştir?
  • Pek çok yurttaşın plastik mermiyle yaralandığı ve biber gazına maruz kaldığı, görüntülerle kayıt altına alınmışken Kadıköy Kaymakamlığının kamuoyunu yanıltarak “envanterimizde plastik mermi yoktur” biçiminde yaptığı açıklamaya ilişkin bir idari soruşturma açılacak mıdır? Saldırıya ilişkin görüntüler incelenmiş midir?
  • HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik, HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, CHP İstanbul Millervekili Sezgin Tanrıkulu, CHP İstanbul Millervekili Onursal Adıgüzel ve CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker de dahil olmak üzere, çok sayıda yurttaşa yönelik saldırı ve yaralanmalardan sorumlu kolluk güçleri ve amirleri hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır?
  • Türkiye’de toplantı ve gösteri hakkı var mıdır? Bu konuda düşünceleriniz nelerdir?

Suruç Katliamı anması: Kadıköy’de çok sayıda gözaltı, vekiller de darp edildi

Kadıköy’de gözaltına alınanlar serbest

Suruç Katliamı | “Eksik bir şey var: Adalet”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
"Zamanın akışını hızlandırmalıyız": Kemal Türkler mezarı başında anıldı
Sonraki Haber
Canan Kaftancıoğlu: Üç kadını vahşice öldürüyorsanız ben bunu kınamak zorundayım