Ana SayfaEkolojiHDP Şırnak Milletvekili: Silopi Termik Santrali 511 kişinin ölümüne neden oldu

HDP Şırnak Milletvekili: Silopi Termik Santrali 511 kişinin ölümüne neden oldu

HABER MERKEZİ – Silopi Termik Santrali’nin tüm canlılara verdiği zarara dikkat çeken HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, TÜİK’ten aldıkları verilere göre, kent genelinde son 3 yıl içerisinde yaşanan 511 ölümün termik santralin yarattığı etki sonucu olduğunu söyledi.

Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Görümlü ve Çalışkan beldeleri arasında kurulu bulunan Ciner Grubu’na ait Silopi Termik Santrali, 2009 yılından bu yana faaliyet gösteriyor.

Termik santrale ait maden sahasında yürütülen faaliyetlerinden kaynaklı Cudi Dağı’nın en yüksek tepelerinden ikisi adeta yok olmakla yüz yüze.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre binlerce ağaç kesilip, canlıların yaşam alanları yok edildi. Petrol orijinli bir yakıt olan ve kömüre benzeyen asfaltitin çıkarıldığı maden sahası ise gün geçtikçe genişliyor.

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, santralin yarattığı doğa tahribatı ve canlılara verdiği zararı Meclis gündemine taşıdı.

Santralden kaynaklı birçok hastalıkta ciddi artış yaşandığını belirten Kaçmaz, santralden salınan gazların sadece insanları etkilenmediğini, aynı zamanda hayvanları, ağaçları ve diğer tüm canlıları olumsuz etkilendiğini dile getirdi.

Kaçmaz, santralden çevreye salınan gazların etkisiyle kentteki ölüm oranlarında ciddi bir artış yaşandığını söyledi.

’11 bin engelli yurttaş var, sayı sürekli artıyor’

Hüseyin Kaçmaz, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2018 yılı Ölüm İstatistikleri’ne göre, bebek ölüm hızının en yüksek olduğu üçüncü il, binde 14,5 oranıyla Şırnak olduğunu ifade etti.

HDP’li vekil, TÜİK’ten aldıkları verilere göre, kent genelinde son 3 yıl içerisinde yaşanan 511 ölümün termik santralin yarattığı etki sonucu olduğunu söyledi.

Ölümlerin yanı sıra diğer etkilere de dikkat çeken Kaçmaz, sadece Silopi’de 11 bin engelli yurttaşın bulunduğunu, termik santralden kaynaklandığını düşündükleri bu sayının da giderek arttığını kaydetti.

Bu tablodan kaynaklı santralin kentteki varlığına yönelik itirazların günden güne arttığını Kaçmaz, bu santrallere karşı başta yaşam savunucuları olmak üzere herkese mücadele çağrısında bulundu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Nedeni iklim değişikliği ve savaşlar: 821 milyondan fazla insan aç
Sonraki Haber
Rackete: Avrupa’nın Afrika’yı sömürmesi sonucu insanlar kaçışa zorlanıyor