Ana SayfaGüncelHDP’den SETA raporuna ‘iddianame’ benzetmesi: Darbe dönemlerinin medya andıçlarından farksız

HDP’den SETA raporuna ‘iddianame’ benzetmesi: Darbe dönemlerinin medya andıçlarından farksız

HABER MERKEZİ – HDP, gazetecileri hedef gösteren SETA’nın yayınladığı rapora, “Rapordan çok savcılık iddianamelerini anımsatan bu belge, darbe dönemlerinin medya andıçlarından farksız” sözleriyle tepki gösterdi.

SETA Vakfı’nın “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” adı altında yayınlanan ve gazetecilerin fişlendiği rapora HDP’den tepki geldi.

HDP Basın, Yayın ve Propagandadan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Azad Barış imzasıyla yayımlanan açıklamada, “Rapordan çok savcılık iddianamelerini anımsatan bu belge, darbe dönemlerinin medya andıçlarından farksızdır” denildi.

“Gazetecilik değil gazetecileri hedef göstermek suçtur!” başlıklı açıklama şöyle:

“Hükümete yakın SETA Vakfı’nın ‘Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları’ başlığıyla yayımladığı belgeyle Türkiye’de yayın yapan pek çok medya kuruluşu ve bu kuruluşlarda görev yapan gazeteciler hedef gösterilmiştir. Çok sayıda gazetecinin isimleri, özgeçmişleri, haberleri, sosyal medya paylaşımları bu belgede açık açık, görsellerle yer almış; basın emekçileri SETA tarafından alenen fişlenmiştir.
“Belgede yer alan sonuç ve öneriler bölümü de en az belgenin geneli kadar vahimdir. Bu bölümlerde kullanılan ifadeler adeta fişlemenin ve ihbarcılığın itirafı niteliğindedir. Medya kuruluşlarına yönelik sansür ve gazetecilere yönelik işten çıkarmalar teşvik edilmiş, vatandaşlar ihbarcılığa yönlendirilmiştir.
“Rapordan çok savcılık iddianamelerini anımsatan bu belge, darbe dönemlerinin medya andıçlarından farksızdır.
“Belgede bahsi geçen gazeteciler Türkiye’nin en saygın gazetecileridir. Bu isimler, gazetecilere yönelik tüm baskı ve tehditlere rağmen mesleklerini yapmakta direnmekte, gerçekleri kamuoyuyla buluşturmaktadırlar.
“Bu, suç değil onur duyulması gereken bir durumdur. Esas suç medyayı boyunduruk altına almak, kamuoyunun haber alma hakkını engellemek, gazetecileri fişlemek, hedef göstermektir.
“Halkların Demokratik Partisi olarak bir kez daha halkın haber alma hakkını ve gazetecilik mesleğinin onurunu savunuyoruz. SETA’nın belgesinde ismi geçen bütün gazetecilerle dayanışma duygularımızı ifade ediyoruz. Tarihe not olarak düşen bu kara günler geçecek ve geriye onurlu insanların yarattığı değerler kalacaktır.”

SETA raporu

Söz konusu raporda BBC Türkçe, Deutsche Welle Türkçe, Amerika’nın Sesi Türkçe (VOA), Sputnik Türkiye, Euronews Türkiye, CRI Türk (Çin Uluslararası Radyosu Türkiye), Independent Türkçe’nin haber ve yayın politikalarına dair yorumlar yer alıyor.

Bu kuruluşlardaki uluslararası medya temsilcilerinin haber, yazı ve sosyal medya paylaşımlarına da raporda yer veriliyor.

Raporu “fişleme” ve “andıç” olarak niteleyen basın meslek örgütleri ve gazeteciler tepkili.

Ayrıca raporun son kısımda yer alan “öneriler” kısmında ise hedef alınan kuruluşların sitelerindeki ‘şikayet ve öneri’ bölümünün kullanılması isteniyor, devletin kuracağı bir ‘yayın takip ve raporlama oluşumu’ ile bu uluslararası kuruluşların yakından takibi öneriliyor. Buna karşınsa TRT World gibi örneklerin sayısının artırılması tavsiye ediliyor.


SETA’dan ‘fişleme’ raporu: Uluslararası basın çalışanları hedefte, gazeteciler tepkili