Ana SayfaGüncelHDP’li eşbaşkanlara belediye binası içinde polis saldırısı

HDP’li eşbaşkanlara belediye binası içinde polis saldırısı

HABER MERKEZİ – Ağrı’da Diyadin Belediyesi’nin makam şoförü, bina girişine kurulan polis kontrol noktasında taciz edildi. Bu duruma müdahale eden belediye eşbaşkanları ise polislerin saldırısına maruz kaldı, eşbaşkanlardan Evren Demir hastanelik oldu. Saldırıya tepki gösteren kent milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, belediyenin görüntülerine el konulduğu bilgisi ile polisle yaşadığı tartışma anının videosunu paylaştı. HDP’nin yerel yönetimlerden sorumlu eşsözcüsü Selahattin Aslan da saldırının ‘tesadüf değil planlı’ olduğunu savundu.

Ağrı’da HDP’nin kazandığı Diyadin Belediyesi’nin eşbaşkanları polisin saldırısına maruz kaldı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre polis, eşbaşkanların şoförlüğünü yapan Mehmet Hayri Oruç’u bina girişinde taciz etti. Bu duruma müdahale eden belediye eşbaşkanları Evren Demir ve Betül Yaşar ise polisin saldırısıyla karşılaştı.

Hastaneye kaldırılan Belediye Eşbaşkanı Demir, “Şoförümüzü dövdüler. Biz de izin vermedik. Ardından da bizi yere yatırıp ters kelepçeleyerek dövdüler” diyerek durumu anlattı.

Belediye binasında bulunan kentin milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir de olan biteni şöyle aktardı:

“Diyadin halkının yüzde 70’e yakın seçtiği eşbaşkanların belediyeye girmeye çalışan şoförüne müdahale etmeye çalışıyorsunuz. Siz şoförü tanıyorsunuz, sürekli başkanın yanında gezdiğini biliyorsunuz. Her belediyeye girdiğinde arayacaksınız, taciz edeceksiniz, hakaret edeceksiniz ve şoföre müdahale edeceksiniz.
“Başkan da iniyor bu duruma müdahale etmeye çalışıyor. Sonra da takviye güç çağırıyorlar. 40’a yakın polis belediye içerisine giriyor. Eşbaşkanları darp ediyor.
“Evren ve Betül Başkan copla vurulmuşlar, tekmelenmişler, ters kelepçelenmişler. Biz belediyeye gittiğimizde belediyenin fayanslarında belediye eşbaşkanlarımızın kan izleri vardı. Özellikle başkanları hedef almışlar. Direk başkanlar hedef alınmıştır.
“Bu faşizm iktidarlarında bile görülmemiş bir durumdur. Belediye içine kadar coplarla girerek belediye eşbaşkanlarına şiddet uygulayacaksınız! Kafasını kıracaksınız! Elini kıracaksınız! Böyle bir şey mümkün mü?
“Bu resmen halkın iradesine saldırıdır, halkın iradesini tanımamaktır. Faşizmin en dip halidir.
“Hak, hukuk tanımayan, saldırganlaşmış, azgınlaşmış bir polis gurubu var. Hukukla herhangi bir bağı olmayan keyfi davranan bir anlayış var.”

Bu yolla Kürt halkına mesaj verilmeye çalışıldığını söyleyen  Taşdemir, yaşananların “irade kırma girişimi” olarak nitelendirdi.

Halkçı belediyecilik anlayışının yıkılmaya çalışıldığını ifade eden Taşdemir, “Bu halkın iradesini sandıkta yenemeyen AKP-MHP faşizmi bu tür girişimlere başvuruyor” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Belediye görüntülerine el konulmuş

Ayrıca belediye içerisine girilerek belediyenin görüntülerine el konulduğuna da dikkat çeken Taşdemir, polisle yaşadığı diyaloğun görüntülerini ise Twitter’dan paylaştı:

HDP: Saldırı devletin planlı bir oyunu 

HDP ise kınama açıklamasında, saldırının tesadüf olmadığını ve olaydan önce bölgede yüzlerce polisin bulunmasının durumun ‘planlı bir oyun olduğunu’ ortaya koyduğunu ifade etti.

Partinin Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu Eşsözcüsü Selahattin Aslan tarafından yapılan açıklama şöyle:

“Yüzlerce polisin olay yaşanmadan önce belediye binasının çevresinde bulunması, bu olayın tesadüfi gelişen bir olay olmadığını, belediyelerimiz üzerinde hüküm sürmek isteyen devletin planlı bir oyunu olduğunu göstermektedir.
“Devletin güvenlik gerekçesi ile belediye binalarına yerleştirmek istedikleri x-ray cihazı ve polis kontrol noktalarının bugün yaşanan bu olaydan da anlaşılacağı üzere güvenlik endişesi ile yapılmadığı çok aşikardır. H
“Hayata geçirilmek istenen bu uygulama ile belediyelerimiz ve halkımız arasındaki bağ zayıflatılmak istenmektedir.
“Halkımıza ait olan belediye binasında yaşanan bu olayda darp edilen Mehmet Hayri Oruç’a geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Halkın oyları ile seçilmiş ve Diyadin halkının iradesini temsil eden Belediye eşbaşkanlarımız Evren Demir ve Betül Yaşar’a yapılan bu hadsiz saldırıyı kesinlikle kabul etmiyor ve kınıyoruz.”

Açıklamada, konuya ilişkin hukuki süreç başlatılacağı da vurgulandı.

Kaymakamlığa göre polisler hukuka uygun hareket etmiş

Saldırıya ilişkin açıklama yapan Diyadin Kaymakamlığı ise polislerin hukuka uygun hareket ettiğini öne sürdü.

“Görevli personellerimiz kendilerine yönelik gerçekleştirilen saldırı ve sonrasında gösterilen mukavemet karşısında ilgili mevzuat çerçevesinde ve kademeli olarak olaya müdahale etmiş, hukuk dışı herhangi bir uygulamada bulunmamışlardır.”

Kaymakamlık tarafından yapılan açıklamada eşbaşkanların şoförlüğünü yapan Mehmet Hayri Oruç’un polise ‘yumruklu saldırıda’ bulunduğu da iddia edilerek, basın yayın organları ve sosyal medyada yer alan haberlerin gerçeği yansıtmadığı savunuldu.

Açıklamada ayrıca, saldırı esnasındaki kamera görüntülerine polis tarafından el konulduğu iddialarının da gerçek dışı olduğu savunularak, “görüntüler başlatılan adli soruşturma kapsamında yetkili Cumhuriyet Savcısının talimatıyla muhafaza altına alınmıştır” denildi.

Kaymakamlığın yaptığı açıklamaya göre olayla ilgili adli tahkikat başlatıldığı ve ‘ilk saldırıyı gerçekleştiren şahıs Cumhuriyet Savcısının talimatıyla gözaltına alındı’.

Kaymakamlığın açıklamasına ise HDP Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir’den tepki geldi.

Diyadin Belediyesi önünde saldırıya maruz kalan belediye eşbaşkanları ile birlikte açıklamalarda bulunan HDP’li vekil, kaymakamlığın açıklamasına dikkat çekerek, “Kaymakamlık arkadaşlarımızın beyanlarına, video kayıtlarına rağmen açık ve net bir şekilde bu saldırıyı desteklemiştir, korumuştur” dedi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İmamoğlu'ndan HDP'ye ziyaret ve Demirtaş açıklaması
Sonraki Haber
Erdoğan'dan 'kadın üniversitesi' sinyali