Ana SayfaGüncelHDP’nin Diyarbakır mitinginden: Demokratik çözüm, yeni anayasa ve Ortadoğu mesajları

HDP’nin Diyarbakır mitinginden: Demokratik çözüm, yeni anayasa ve Ortadoğu mesajları

HABER MERKEZİ – “Savaşa Karşı Demokratik Çözüm” sloganıyla Diyarbakır’da miting düzenleyen HDP’nin Eş Genel Başkanı Temelli, “Demokrasi ittifakında buluşmak toplumsal mutabakatı var etmektir” dedi, yeni bir anayasanın gerekliliğini vurguladı. Suriyeli mültecilere dair iktidarın yaptığı açıklamalara ve sınır ötesi operasyonlara da tepki gösteren Temelli, “Çözüm istiyorsan Suriye halklarına saygı göstereceksin” diye konuştu.

HDP’nin “Savaşa Karşı Demokratik Çözüm” sloganıyla 5 kentte düzenleyeceği mitinglerin ilk adresi Diyarbakır’daki İstasyon Meydanı oldu.

Mitinge, kent merkezi ve ilçelerinin yanı sıra Şırnak, Mardin, Siirt, Batman, Urfa ve Antep’ten binlerce kişi ile birlikte HDP milletvekilleri, Kürt siyasi parti temsilcileri, KESK ve DİSK’e bağlı sendika temsilcileri ve üyeleri katıldı.

İstasyon Meydanı’na ise “Ortak vatan eşit yurttaşlık”, “Faşizm kaybedecek, halklar kazanacak”, “Bu böyle gitmez, ya özgürlük ya özgürlük”, “Daha çok toplum, daha çok demokrasi”, “Mutlaka kazanacağız”, “Onurlu barış, demokratik müzakere”, “Onurlu barış hemen şimdi”, “Halkın iradesi yok sayılamaz” ve “Bağımlı olma özgür ol” yazılı pankartlar asıldı.

“Demokratik anayasa talebimizdir”

Tertip Komitesi Başkanı ve HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık’ın açılış konuşmasını yaptığı mitingde, Kürdistan Komünist Partisi Genel Başkanı Sinan Çiftyürek siyasi partilere çağrıda bulunarak “Kürdistan ittifakıyla çözüm sürecini omuzlayalım” dedi.

Çiftyürek’in ardından sahneye çıkan ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü de “üçüncü yol”a değinerek, “Emekçileri bir araya getirmeliyiz. Mutlaka geleceği bizler, direnenler, barış ve özgürlük kazanacak” diye konuştu.

Ardından konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ise ülkenin sorunlarının savaş politikalarıyla çözülemeyeceğini belirterek, “Türkiye halkları, gençler, kadınlar olarak yeniden toplumsal bir sözleşme ve demokratik müzakere üzerinden yeni bir demokratik anayasa talebimizdir” dedi.

Leyla Güven: Biz hazırız

Fotoğraf: MA

Mitingde, DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven de bir konuşma yaptı.

Güven, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 8 yıl aradan sonra avukatlarıtla yaptığı görüşmelerde verdiği ‘çözüm’ mesajlarına değinerek, “Biz hazırız, bugünden sonra barış çalışmaları yürüteceğiz” dedi ve Ortadoğu’da kalıcı bir barış için mücadele edeceklerini vurguladı.

Temelli: Demokratik bir anayasa yapacağız, barışın yolunu açacağız

Mitingde son olarak ise HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli konuştu, ‘demokratik anayasa’ üzerinde durdu.

“Hep birlikte tüm Türkiye halkları, Kürdüyle, Türküyle bütün inançlar, kadınlar, emekçiler, demokrasi ittifakında yan yana gelecek; ortak vatanımızda buluşacağız.
“Konuşacağız, müzakere edeceğiz. Radikal demokrasi gereği neyse, sokakta onu hayata geçireceğiz. Hep birlikte yarınımızı, geleceğimizi inşa edeceğiz.
“Toplumsal uzlaşma için önemli bir adımdır ve bu adımı hep birlikte atacağız. Demokrasi ittifakında buluşmak toplumsal mutabakatı var etmektir.
“Yan yana gelerek, demokratik bir anayasa yapacağız. Eşit yurttaşlık temelinde bir anayasa yapacağız. Barışın yolunu açacağız.”

“Çözüm istiyorsan Suriye halklarına saygı göstereceksin”

Siyasi iktidarın ‘savaş politikları’na karşı olduklarını da vurgulayan Temelli, “Sürekli sınır ötesi harekat, Suriye sınırına sevkiyat. Sonra da çözüm adına ahkâm kesiyorlar. Çözüm istiyorsan Suriye halklarına saygı göstereceksin. Türkiye’de barış, Ortadoğu’da barış diyeceksin. O zaman Türkiye’nin de Ortadoğu’nun da sorunları çözülür” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun mülteciler konusunda Avrupa Birliği’ne yönelik sözlerine de değinen Temelli, “Kürtlere yaptıkları bir yanda, mültecilere yaptıkları zulüm bir yanda. ‘Biz kapıları açarsak, 6 ay dayanamazsınız’ diyorlar. İşleri güçleri nefret, bölücülük. Bir ülkeyi bölmek isterseniz, önce toplumu bölersiniz” diye konuştu.


Türkiye AB’yle geri kabul anlaşmasını ‘askıya aldı’, İstanbul’daki Suriyeliler ‘gönderiliyor’


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
INTERPOL, Salih Müslim hakkındaki kırmızı bülteni kaldırdı
Sonraki Haber
Prof. Dr. Füsun Üstel tahliye edildi