Ana SayfaDünyaHong Kong lideri ‘Yasa öldü’ dedi, eylemciler taleplerini hatırlattı

Hong Kong lideri ‘Yasa öldü’ dedi, eylemciler taleplerini hatırlattı

HABER MERKEZİ – Hong Kong’un lideri Carrie Lam, suçluların Çin’e iadesine ilişkin tartışmalı yasa tasarısıyla ilgili “yasa öldü” açıklamasında bulundu. Göstericiler ise talepleri karşılanana kadar eylemlere devam edeceklerini açıkladı.

Hong Kong’da insanların yargılanmak üzere Çin anakarasına gönderilmesine izin verecek tartışmalı iade yasa tasarısının rafa kaldırılsa da tartışmalar sürüyor.

Ülkenin baş yöneticisi Carrie Lam, Salı günü yaptığı açıklamada, “Askıya alınan yasanın yeniden uygulamaya konulması planı yok. Yasa öldü” dedi.

Bu yasa konusunda hata yapıldığını da belirten Lam, hiçbir koşul öne sürmeksizin yasaya karşı olan üniversite öğrencileriyle görüşmeye hazır olduğu mesajını verdi.

Ancak Lam’ın açıklamaları protestocuları ikna etmedi.

Protestocuların sözcülerinden Bonnie Leung yaptığı açıklamada, “Carrie Lam ve hükümetinden istediğimiz beş talep hala duyulmuyorsa, protesto ve gösteriler devam edecektir” dedi.

Talepler arasında yasanın tamamen geri çekilmesi, eylemcilere şiddet uygulayan polisler hakkında soruşturma açılması, tutuklu protestocuların serbest bırakılmaları yer alıyor.

Pekin yönetimine yakınlığıyla bilinen Özerk Yönetim Başkanı Lam ise protestocuların, yasa taslağının parlamentonun gündeminden tamamen alınması talebine olumlu yanıt vermiş değil.

Parlamento binası işgal edilmişti

Hong Kong’da eylemler Haziran başından beri devam ediyor.

Geçtiğimiz ay, insanların yargılanmak üzere Çin anakarasına gönderilmesine izin verecek tartışmalı iade yasa tasarısı protesto edilmişti.

İnsan hakları savunucuları da iade tasarısına karşı çıkarak, mahkemelerin Komünist Parti tarafından kontrol edildiği Çin’de işkence, keyfi gözaltılar, zorla itiraflar ve avukatlara erişim sorunlarına yönelik iddiaları gündeme getirmişti.

Yasayı gündeme getiren ve Çin tarafından desteklenen Hong Kong lideri Carrie Lam, kitlesel protestolar sonrası ‘üzüntü ve pişmanlık duyduğunu’ belirtip yasanın askıya alındığını duyurmuştu.

Ancak protestocular, bir dizi eylem daha yaparak Lam’in istifa etmesini de talep etmişti.

Askıya alınan yasa tasarısı, Çin’in Hong Kong üzerindeki kontrolünü sağlamlaştırmak için attığı son adım olarak görülüyor.

Temmuz başındaysa, Hong Kong’un özel idare koşuluyla Britanya’dan Çin’e devrinin 22. yıl dönümünde düzenlenen protestolarda, yüzlerce eylemci parlamento binasını işgal etmişti.

Polis, eylemcileri göz yaşartıcı gaz kullanarak dışarı çıkarmış, ardından sokaklarda süren eylemlere müdahale eden polis, üçü ağır olmak üzere 50’yi aşkın protestocunun yaralanmasına neden olmuştu.


Karınca, DW

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Şule Çet davası yarın: Keşif raporu ve karartılan deliller mahkemeye sunulacak
Sonraki Haber
Urfa'da 12 gündür gözaltında tutulan çocuk serbest bırakıldı