Ana SayfaDünyaHong Kong’da protestocular parlamento binasını işgal etti: 50’yi aşkın yaralı

Hong Kong’da protestocular parlamento binasını işgal etti: 50’yi aşkın yaralı

HABER MERKEZİ – Hong Kong’un özel idare koşuluyla Britanya’dan Çin’e devrinin 22. yıl dönümünde düzenlenen protestolarda, yüzlerce eylemci parlamento binasını işgal etti. Polis, eylemcileri göz yaşartıcı gaz kullanarak dışarı çıkardı. Ardından sokaklarda süren eylemlere müdahale eden polis, üçü ağır olmak üzere 50’yi aşkın protestocunun yaralanmasına neden oldu.

Hong Kong, 1997 yılında Britanya tarafından Çin’e iade edilmesinden bu yana, özel idare adı altında özerk bir konuma sahip.

Yaklaşık 7 milyon insanın yaşadığı bu özerk bölge, Britanya’nın 1842’de başlayan sömürge yönetimi sonrası 1 Temmuz 1997’de yeniden Çin’in hakimiyeti altına girdi ancak Hong Kong halkının kendi yasaları ve sivil özgürlükleri bulunuyor.

Bugün, “bir ülke, iki sistem” ilkesi altında yönetilen ülkenin Çin’e devrinin 22’nci yıldönümü.

Suçluların Çin’e iadesine ilişkin tartışmalı yasa tasarısı nedeniyle son birkaç haftadır eylemlerin yapıldığı ülkede, söz konusu yıldönümü dolayısıyla da protestolar düzenlendi.

Parlamento binası işgal edildi

Yüzlerce protestocunun parlamento binasını bir süre işgal ettiği bildirildi.

Bazı protestocular parlamento binasının camlarını da kırarken, duvarlara graffitiler çizildi.

Ayrıca parlamentoya giren protestocular duvarlara tartışmalı yasa tasarına tepkilerini dile getiren sloganlar da yazdı.

Reuters’a konuşan 24 yaşındaki protestocu Chen, barışçıl protestoların son yıllarda “işe yaramadığını gördükleri için insanların daha aktif bir hale geldiğini” söyledi.

Eylemleri kınayan Hong Kong hükümetinden yapılan açıklamada halihazırda yasanın rafa kaldırıldığı, artık protestocuların işgali sonlandırması gerektiği belirtildi.

Polis ise eylemcileri göz yaşartıcı gaz kullanarak binadan çıkardı.

50’den fazla protestocu yaralandı

Polisin eylemcileri dışarı çıkarmasının ardından ise çatışmalar yaşandığı bildirildi.

Sokaklarda eylemlerini sürdüren ve çoğunluğu siyah giyinen protestoculara polisin göz yaşartıcı gaz ve kalkanlarla müdahale ettiği aktarıldı.

Bazı polislerin de yaralandığı belirtilirken, hastane yetkilileri şu ana kadar 54 protestocunun yaralandığını açıkladı.

Yetkililer, yaralılardan iki kadın üçü kişinin durumunun ise ciddi olduğunu belirtti.

Kitlesel eylemler sonrası yasa tasarısı askıya alınmıştı

Hong Kong’da geçtiğimiz ay, insanların yargılanmak üzere Çin anakarasına gönderilmesine izin verecek tartışmalı iade yasa tasarısı protesto edilmişti.

İnsan hakları savunucuları da iade tasarısına karşı çıkarak, mahkemelerin Komünist Parti tarafından kontrol edildiği Çin’de işkence, keyfi gözaltılar, zorla itiraflar ve avukatlara erişim sorunlarına yönelik iddiaları gündeme getirmişti.

Yasayı gündeme getiren ve Çin tarafından desteklenen Hong Kong lideri Carrie Lam, kitlesel protestolar sonrası ‘üzüntü ve pişmanlık duyduğunu’ belirtip yasanın askıya alındığını duyurmuştu.

Ancak protestocular, bir dizi eylem daha yaparak Lam’in istifa etmesini de talep etmişti.

Askıya alınan yasa tasarısı, Çin’in Hong Kong üzerindeki kontrolünü sağlamlaştırmak için attığı son adım olarak görülüyor.


Karınca, BBC, Guardian