Ana SayfaGüncelİHD raporundan: İşkence ve kötü muamele sistematik bir biçimde sürüyor

İHD raporundan: İşkence ve kötü muamele sistematik bir biçimde sürüyor

HABER MERKEZİ – İHD Diyarbakır Şubesi’nin hazırladığı 6 aylık rapora göre, gözaltında işkence ve kötü muamele sistematik bir biçimde sürüyor, cezaevlerinde 458’i ağır olmak üzere toplam bin 334 hasta tutuklu var. Bireysel silahlanmaya da dikkat çekilen raporda, kadınlara yönelik şiddet ve çocuk istismarının artarak devam ettiği belirtiliyor.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, “Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 2019 Yılı İlk 6 Ay İnsan Hakları İhlalleri Raporu”nu kamuoyuyla paylaştı.

Dernek binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan İHD Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Bataray, “Türkiye’de demokratik yaşamı derinden sarsan, hukuk ve insan haklarına aykırı durumların ortaya çıkmasına neden olan siyasi iktidar politikaları ve uygulamaları 2019 yılının ilk 6 aylık döneminde de artarak devam etmiştir” dedi.

“Bölgede devam eden savaş ve çatışma ortamı, başta yaşam hakkı olmak üzere bireysel ve kollektif tüm hakların kullanılmasının önündeki en büyük engel olarak karşımıza çıkmaktadır.”

2019 yılının ilk 6 ayındaki hak ihlallerinin sıralandığı rapordan öne çıkanlar başlıklar şöyle:

  • Gözaltı merkezlerinde ve gözaltı yerleri dışında işkence ve kötü muamele yaygın ve sistematik bir biçimde varlık göstermeye devam ediyor.
  • Sürgünler, sağlık hakkı, işkence ve kötü muamele, disiplin soruşturmaları, tecrit etme, haberleşme, iletişim, aile görüşü haklarının kısıtlanması, anadili kullanma kısıtlamaları gibi ihlaller hapishanelerdeki öne çıkan ihlal başlıklarından.
  • İHD tarafından tespit edilen verilere göre cezaevlerinde 458’i ağır olmak üzere toplam bin 334 hasta tutuklu var.
  • Yaklaşık 1 aydır İmralı Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ndeki Abdullah Öcalan ve beraberindeki hükümlüler avukatları ve aileleri ile görüştürülmüyor.
  • Özel güvenlik bölgeleri ve sokağa çıkma yasağı ilan edilen kırsal yerleşim alanlarında, askeri operasyonların yapıldığı alanlarda yaşayan yurttaşlar, rutin hayat akışını sürdürememekte ve mağduriyetler yaşamakta.
  • Kadınlara yönelik şiddet, 2019 yılının ilk 6 ayında da devam etti.
  • Çocuğa yönelik şiddet, cinsel istismar, çocuk işçiliği ve ölümleri, çocuk yaşta evlilikler, anadili eğitiminin yoksunluğu ve genel olarak eğitim sistemindeki yetersizlikler kategorik olarak gündemde en fazla görünür olan ihlaller arasında yerini almakta.
  • Türkiye’de son 10 yılda ruhsatlı veya ruhsatsız silah sayısı en az 10 kat arttı.
  • Kürt sorununun çözülememesinin yarattığı ağır tahribatlar devam etmekte.

Raporda işkence yasağına yönelik ihlaller ise dikkat çekici.

İHD’nin altı aylık raporuna göre 41’i çocuk bin 567 kişi gözaltına alınırken, ikisi çocuk 222 kişi tutuklandı. 15 kişi hakkında ise ev hapsi verildi.

En az 65 kişinin gözaltında işkenceye ve kötü muameleye maruz kaldığı kaydedilen raporda, 30 kişi de gözaltı yerleri dışında (sokak-ev baskını) işkence ve kötü muameleye maruz kaldı.

64 tutuklunun da cezaevinde işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı belirtildi.


Raporun tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Metrobüste bir çocuğu cinsel istismara maruz bırakan erkek gözaltına alındı
Sonraki Haber
Hasankeyf’te nöbet eylemine engel: En az 10 gözaltı