Ana SayfaDünyaİklim değişikliği: 30 yıl içinde ‘İstanbul Roma’ya, Ankara Taşkent’e benzeyebilir’

İklim değişikliği: 30 yıl içinde ‘İstanbul Roma’ya, Ankara Taşkent’e benzeyebilir’

HABER MERKEZİ – Bilim insanlarının iklim değişikliği üzerine yaptıkları araştırma göre, ortalama hava sıcaklıkları açısından 2050’ye kadar “İstanbul Roma’ya, İzmir Adana’ya, Ankara ise Taşkent’e benzeyebilir.”

İsviçre’nin Zürih kentindeki ETH Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada iklim değişikliğinin 2050 yılına kadar dünyanın başlıca 520 kentini nasıl etkileyeceği incelendi.

Araştırmaya göre ortalama hava sıcaklıkları açısından, “İstanbul Roma’ya, İzmir Adana’ya, Ankara ise Taşkent’e benzeyebilir”.

BBC Türkçe’nin haberine göre küresel sıcaklıklardaki 2 derecelik artışın kentleri nasıl etkileyeceğine yönelik araştırmaya bakılırsa 30 yıl içinde Bursa’nın havası Adana’ya, Antep’inki Erbil’e, Adana’nınki ise Lefkoşa’ya benzeyecek.

Londra’nın bugünkü Barselona kadar sıcak olabileceği, Rio de Janeiro’da havanın Havana gibi hissedilebileceği, Moskova’daki havanın ise Sofya’yla kıyaslanabileceği belirtiliyor.

Araştırmaya göre, sıcaklıklardaki en hissedilir değişiklikleri ise kuzey ülkeleri yaşayacak.

Avrupa çapında, yaz mevsimi şimdikinden ortalama 3,5 derece, kışlar ise yine şimdikinden 4,7 derece daha sıcak olacak.

Tropikal bölgelerdeki ortalama sıcaklıklardaki değişim daha az olacak, ancak yoğun yağış ve ciddi kuraklık gibi hava olaylarıyla karşılaşacaklar.

Çalışmada ele alınan kentlerin yüzde 22’si, ki bunlar arasında Manaus, Kuala Lumpur, Jakarta, Rangoon ve Sinagpur da bulunuyor, daha önce hiç görülmeyen iklim koşulları altında yaşayacak.

Küresel ısınma

Küresel ısınmaya ilişkin yapılan araştırmalara göre, ortalama sıcaklığın 2100 yılında 2,9 ila 3,4 derece artacağı tahmin ediliyor.

Birleşmiş Milletler’e göre ortalama sıcaklık artışının 1,5 derecenin altında kalabilmesi için karbon salınımının 2030’da yüzde 45 azaltılması, 2050’de de tamamen bitirilmesi gerekiyor.

“Büyük bir göç yaşanabilir”

Araştırmacılar, tahminlerini karbon salımının 2040’ta zirve yapıp, daha sonra azaldığı bir senaryo üzerine yaptı.

BBC’ye konuşan Exeter Üniversitesi’nden James Dyke, “Benim için bu çalışmadaki en etkileyici nokta, Ekvator çizgisine yakın 100 kentin, insanlık tarihinde daha önce görülmemiş iklimleri yaşayacak olmaları” dedi ve ekledi:

“Bu durum da bu şehirlerin hala yaşanılabilir olup olmayacağı sorusunu gündeme getiryor. Büyük bir yerinden olma ve göç senaryosuyla karşı karşıya kalabiliriz.”

PLOS One adlı bilimsel yayında yer alan çalışmayı hazırlayan araştırma ekibinin başkanı Jean-Francois Bastin, “Tarih bize tekrar tekrar şunu gösterdi; gerçekler ve veriler insanların inançlarını ya da hareketlerini değiştirmiyor” dedi.

Ancak Edinburgh Üniversitesi’nden Prof. Abi Hegerl, çalışmada bazı eksiklerin de bulunduğunu söyledi ve “Görülmemiş sıcak hava dalgaları, kuraklıklar, yoğun yağışlar ve sel felaketleri gibi tek tek olaylar ele alınmıyor” diye ekledi.


İklim değişikliği: Arkeolojik miras da tehdit altında

İklim değişikliği: Her hafta bir afet yaşanıyor, yoksul ülkelerdekiler umursanmıyor

İklim değişikliğine karşı ‘en etkili önlem ormanlaştırma’

Denizler yükseliyor, zaman daralıyor: Tuvalu’da iklim krizine dair izler

İklim değişikliği: Karbondioksit salınımı bulutları yok edecek, ısınma artacak


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Somali'de Eş Şebab saldırısı: En az 26 kişi hayatını kaybetti
Sonraki Haber
ABD'li senatörlerden Trump'a: Türkiye'ye CAATSA kapsamındaki yaptırımlar uygulansın