Ana SayfaDünyaİtalya’dan mülteci yardım gemisi “Alan Kurdi”ye de izin yok

İtalya’dan mülteci yardım gemisi “Alan Kurdi”ye de izin yok

HABER MERKEZİ – İtalya, Akdeniz’de kurtardığı mültecilerle ülkedeki limana yanaşmak isteyen “Alan Kurdi” ve “Alex” gemilerine izin vermedi.

Geçtiğimiz günlerde 53 mülteciyi kurtardıktan sonra 2 hafta boyunca güvenli bir liman açılması talebine yanıt alamayan İtalya’nın Lampedusa limanına yanaşan Sea-Watch 3 gemisinin kaptanı Carola Rackete’i tutuklayıp ardından serbest bırakan İtalya’dan yine benzer bir haber geldi.

İtalya bu kez de Almanya merkezli sivil toplum örgütü Sea Eye’a ait yardım gemisi “Alan Kurdi”nin limanına yanaşmasına izin vermedi.

Gemi, Cuma günü Libya açıklarında 65 mülteciyi kurtardıktan sonra İtalyan adası Lampedusa’ya yöneldi. Ancak İtalya hükümeti “Alan Kurdi” gemisi için de ret yanıtı verdi.

İtalya’nın aşırı sağcı Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini, mülteciler için “İtalya’ya giremeyecekler, orada Malta Limanı var, Tunus ya da Almanya’ya da gidebilirler” ifadelerini kullandı.

Bir gemiye daha izin yok

Öte yandan NTV’de yer alan habere göre İtalyan sivil toplum örgütü Mediterranea’ya ait yardım teknesi “Alex” de aynı sorunla karşı karşıya.

“Alex” Akdeniz’de geçen Perşembe günü 54 mülteciyi kurtarmış, İtalyan hükümeti de tekneden sadece 13 kişinin karaya çıkarılmasına izin vermişti.

İtalya İçişleri Bakanlığı, bu kişiler arasında dört hamile kadın ve bir yaşının altında dört bebek olduğunu belirtti.

Gemiyi kendi limanına kabul etmeyen İtalya, Mediterranea’ya, 41 mülteciyi Malta’ya götürmesi için çağrıda bulundu.

Ancak gemi yetkilikleri, Malta’ya yolculuğun çok uzun ve tehlikeli olacağını belirterek Lampedusa’ya yanaşmak istiyor.

Alan Kurdi

Kobani doğumlu üç yaşındaki Alan Kurdi, Türkiye’den Yunanistan’a botla geçmek zorunda bırakıldığı annesi ve kardeşi ile birlikte boğularak 2015 yılında hayatını kaybetmişti.

Kurdi’nin ölümünden sonra bir mülteci yardım gemisine adı verildi.


Mültecileri kurtaran kaptan Carola Rackete serbest bırakıldı

Previous post
Norveçli eski bakana mültecilere cinsel tacizde bulunmaktan hapis cezası
Next post
Taksim direnişlerinin simgesi 'Eylem' yaşamını yitirdi