Ana SayfaEkolojiKaz Dağları: 195 bin ağacı kestiler, şimdi de suya siyanür karışacak

Kaz Dağları: 195 bin ağacı kestiler, şimdi de suya siyanür karışacak

HABER MERKEZİ – Kaz Dağları eteklerindeki altın arama çalışmalarına karşı protestolarını sürdüren yaşam savunucuları, maden sahasına yürüdü. Yapılan açıklamalarda şu ana kadar maden sahasında en az 195 bin ağacın kesildiği belirtildi, “Burada yapılan çalışmalara karşı çıkmazsak bütün Kaz Dağı siyanür denizine dönüşecek” uyarısında bulunuldu.

Çanakkale’de Kaz Dağları eteklerinde bulunan Kirazlı köyü yakınında altın cevheri arama faaliyetinde bulunmak isteyen şirkete karşı başlatılan nöbet eylemi devam ederken, doğa kıyımına karşı tepkiler büyüyor.

Yaşam savunucuları dün maden sahasına yürüdü.

Yürüyüşe Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay ve belediye meclis üyeleri de eşlik etti.

“Doğayı Katledenler Vatan Hainidir” pankartının açıldığı eylemde sık sık “Altıncı Filo Kaz Dağlarından Defol” sloganı atıldı.

Madenin giriş kapısına kadar yürüyen grup, burada bölgede yürütülen maden arama çalışmalarına dair bilgilendirme toplantısı düzenledi.

İlk sözü alan Çanakkale Belediyesi Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, maden arama çalışması yapan şirketin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporlarına aykırı hareket ettiğini ifade etti.

“Raporlarında kesecekleri ağaç sayılarını 45 bin 650 olarak belirttiler. Ama bizim yapmış olduğumuz tespitler, drone ile yapmış olduğumuz görüntülemeler ve orman mühendisleriyle yaptığımız incelemelere göre kesilen ağaç sayısı şu ana kadar en az 195 bin.
“Bunun ötesinde hepimizin bildiği gibi burası kentimizin tek içme ve kullanma suyu olan Atikhisar Barajı havzası. Burada yağış olduğunda toprakta biriken zehir, direkt içme suyumuza karışacak.”

Maden şirketinin çalışmalarına karşı nöbet eyleminde yer alan yaşam savunucularından Yusuf Ay ise “Burada yapılan çalışmalara karşı çıkmazsak bütün Kaz Dağı siyanür denizine dönüşecek, böyle bir tehlike var” dedi.

Çanakkale İDA Dayanışma Derneği Başkanı Ekrem Akgül de yaptığı konuşmasında Kaz Dağları ekosisteminin dünyadaki en önemli sistem olduğunu ifade etti.

“Binlerce yıllık mitoloji son 20 yılda ne hale geldi. ‘ÇED aldık’ diyorlar. Sadece hesap, kurulum sermayesi, işletim sermayesi ve kar. Analiz hesapları budur bunların. Hesapta olmayan şurada kaldırılmış olan yeşil örtünün altındaki tek hücreli organizmalardan tutun, bütün börtü böcekleri insana kadar burada ne kadar habitat yok oldu. Şimdi bunları nasıl geriye getireceksiniz? İnsana ve topluma dair hesap yapılmıyor ve Türkiye’de bu hesaplarla kazılmadık yer kalmaz.”

Yapılan bilgilendir toplantısının ardından buradan ayrılan yaşam savunucuları nöbet eylemlerine devam ettikleri Balaban mevkiine geçti.

Sosyal medyada kampanya

Yürüyüşün gerçekleştiği dakikalarda sosyal medyada da eyleme destek verildi.

Binlerce kişinin #KazdağlarıHepimizin etiketiyle yaptığı paylaşımlar Türkiye gündemine oturdu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Mülteciler için eylem: Polis alana mülteci almadı, eylemcilere ırkçılar saldırdı
Sonraki Haber
Sökülüp atılması gereken toplumsal yapılar – Judith Butler