Ana SayfaÇalışma YaşamıKESK zam teklifini açıkladı: En düşük kamu çalışanı maaşı 4 bin 222 TL olmalı

KESK zam teklifini açıkladı: En düşük kamu çalışanı maaşı 4 bin 222 TL olmalı

HABER MERKEZİ – KESK, Toplu İş Sözleşmesi sürecine ilişkin taleplerini açıkladı. 2020 yılı için en düşük kamu çalışanı maaşının 4 bin 222 TL’ye çıkarılmasını talep etti.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu da (KESK) 1 Ağustos’ta başlayacak olan 5. Dönem Toplu İş Görüşmeleri (TİS) için zam talebini açıkladı.

Daha önce de Türkiye Kamu Çalışanları Sendikası (Kamu-Sen)  taban aylığın 2020 Ocak ayında 600 lira artırılmasını, ayrıca gelecek yıl maaşlara yüzde 10+10, 2021’de ise 8+8 zam yapılmasını, her yıl için yüzde 3 refah payı talep etmişti.

KESK Eşbaşkanları Mehmet Bozgeyik ve Aysun Gezen yaptıkları açıklamada, 2020 yılı için en düşük kamu çalışanı maaşının 3 bin 55’TL’den 4 bin 222 TL’ye çıkarılmasını talep etti.

KESK’in talepleri şöyle:

  • Yoksulluk sınırındaki artış oranı tüm kamu emekçilerinin maaş artışında temel alınmalı, buna göre 2020 yılı için mevcutta 3 bin 55 TL olan en düşük kamu emekçisi maaşı, yani 15/1 derece kademesindeki bekâr hizmetli kamu emekçisinin maaşı (taban aylık, aylık kat sayı, yan ödeme, ek ödeme, özel hizmet, kıdem aylık) AGİ hariç 4 bin 222 TL’ye çıkarılmalı.
  • Hali hazırda 295 TL olan eş yardımı 478 TL’ye çıkarılmalı, yine 0-6 yaş arasındaki çocuklar için 69,24 TL, 6 yaş üstü çocuklar için 34,62 TL gibi komik tutarlarda ödenen çocuk yardımı her bir çocuk için 500 TL’ye çekilmeli, böylece eşi çalışmayan iki çocuklu en düşük kamu emekçisi maaşı 2020 yılı için AGİ hariç 5 bin 700 TL’ye çıkarılmalı.
  • Eşi çalışmayan, bakmakla yükümlü olduğu çocuğu bulunan emekli kamu emekçilerine de eş ve çocuk yardımı verilmeli.
  • Bugün itibari ile 100 metre karelik lojmanda oturan kamu emekçileri aylık 485 TL lira ödemektedir. Evi olmayan tüm kamu emekçilerine ortalama kira bedeli olan bin TL’den söz konusu lojman kirası bedeli olan 485 TL düşüldükten sonra kalan tutar olan 515 TL kira yardımı yapılmalı.
  • İş yerinde yemek çıkmayan kamu emekçilerine aylık 457 TL yemek yardımı yapılmalı, tüm kamu emekçilerine yıllık 2 bin TL (aylık 166,67 TL) yakacak yardımı yapılmalı, böylece eşi çalışmayan, iki çocuklu en düşük kamu emekçisi maaşı 2020 yılı için eş, çocuk, kira, yemek, yakacak yardımı kalemleri ile AGİ hariç 6 bin 838 TL’ye çıkarılmalı.
  • 2020 yılı için tüm kamu emekçilerinin maaşlarında yansımalarla birlikte yüzde 38 artış yapılmalı, maaş ve yardım kalemlerindeki artış taleplerimizin kabulü halinde 2021 yılı için 2020 yılında gerçekleşen enflasyon artı 3 puan refah payı verilmeli.
  • Tüm kamu emekçilerine Türkiye genelinde kamu ulaşım araçlarından faydalanacağı ücretsiz aylık abonman kartı verilmeli.
  • Tüm kamu emekçilerine yılda iki kez brüt asgari ücret tutarında ikramiye verilmeli.
  • Göreve ilk başlayan kamu emekçilerine iki maaş tutarında “Hoş Geldin İkramiyesi” verilmeli.
  • Ücretsiz kamu kreşleri açılıncaya kadar 0-6 yaş arasındaki her çocuk için 750 TL tutarında kreş yardımı verilmeli.
  • Bugün mevcut bütçe cetveli uyarınca kamu emekçilerine çalıştıkları her fazla saat için 2,13 TL tutarında fazla çalışma ücreti (fazla mesai ücreti) ödenmektedir. Eve dönüş minibüs parasını bile karşılamaya yetmeyen söz konusu tutarın kamu emekçisinin maaşının aylık çalışma saati olan 140 bölünmesi sureti ile bulunan tutara çıkarılmalı.
  • Asgari ücret vergi dışı bırakılmalı, maaşlarımızın asgari ücret tutarını aşan kısmı için gelir vergisinin ilk dilim oranı uygulanmalı.
  • Lisans ve ön lisans mezunu tüm kamu emekçilerinin ek göstergesi 3600’e çıkarılmalı, bunun dışında kalan tüm kamu emekçilerinin mevcut ek göstergeleri 800’er puan artırılmalı.
  • Tüm ek ödemeler emekliliğe yansıtılmalı, zorunlu BES kesintisi kaldırmalı, mevcut emekli maaşları artırılmalı, EYT haksızlığına son verilmeli.
  • Kadın çalışanların 20 hizmet yılı, erkek çalışanların 25 hizmet yılı dolduğunda yazılı talepleri halinde emekli olma hakkı kazanmalı, kademeli geçişle ilgili yaş hadleri uygulanmamalı, 5510 sayılı kanunda kademeli geçiş süresinin sonundan itibaren öngörülen yaş hadleri yerine kadınlarda 50, erkeklerde 55 yaşın dikkate alınmalı.
  • Ek ödeme adaletsizliği ortadan kaldırılmalı, farklı kamu kurumlarında aynı unvanda çalışan tüm kamu emekçileri arasında ücret eşitliği sağlanmalı, 4/C den 4/B ye geçen personelin mevcutta  yüzde 20 olan ek ödeme tutarı kademeleri temel alınarak yüzde 70 ile yüzde 105 bandına çekilmeli.



Önceki Haber
TGS, 'Basın Bayramı'nı kutlamayacağını açıkladı
Sonraki Haber
Soylu 'zorundayız' diyerek savundu: 80 bin mülteci sınır dışı edilecek