Ana SayfaGüncelKılıçdaroğlu: SETA, raporu Saray’ın talimatıyla hazırladı

Kılıçdaroğlu: SETA, raporu Saray’ın talimatıyla hazırladı

HABER MERKEZİ – “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” raporu nedeniyle SETA’ya tepki gösteren CHP lideri Kılıçdaroğlu, iktidardan beslendiğini ve oradan para alan bir kuruluş olduğunu söylediği SETA’nın “Bu raporu, yüzde 99,9 Saray’ın talimatıyla hazırladığını” ifade etti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Meclis grup toplantısında ekonomiye, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın görevden alınmasına ve SETA raporuna değindi.

SETA’nın hazırladığı ‘Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları’ başlıklı raporu anımsatan Kılıçdaroğlu, “Bu rapor medya tarihimizin yüz karalarından biridir. Çünkü gazetecilerin fişlenmesini öngörüyor” dedi ve şunu sordu:

“Doğru haberi iktidarın önünde diz çökenlerden mi alacağız yoksa bağımsız gazetecilerden mi alacağız?”

Sorularını “Böyle bir rapora ihtiyaç var mıydı? Birileri mi istedi? Saray’dan talep mi geldi? SETA’nın araştıracağı başka bir konu yok muydu?” diye sürdüren Kılıçdaroğlu, “Bu rapor, yüzde 99,9 Saray’ın talimatıyla hazırlandı” dedi.

“SETA iktidarın borazanlığını yapan, iktidardan beslenen, oradan para alan bir kuruluştur.”

Ekonomideki gidişata da değinen Kılıçdaroğlu, özetle şunları söyledi:

“Türkiye üretimden koparıldı. Aklınıza patates ve soğan ithal edeceğimiz gelir miydi, benim aklıma gelmezdi…Sormak gerekiyor, Türkiye’de toprak, su, çiftçi mi yok? Hepsi var, namuslu siyasetçi eksik. Aldılar ekonomiyi tefecilere teslim ettiler.”

Kılıçdaroğlu, Merkez Bankası’na Cumhurbaşkanlığı kararıyla atama yapılmasına ilişkin ise “Erdoğan sıkıştı. Merkez Bankası Başkanı’na sorumluluğu yüklediler. Kendi beceriksizliğini bir bürokratın üzerine yıkarak kurtulmak istiyor. Merkez Bankası Başkanı’na talimat vermiş de yapmamış da görevden alınmış. Madem böyle suçladın, görevden alındı. O zaman ilk toplantıda faizi sıfırlayın, vallahi de billahi de alkışlayacağım” dedi.


Temelli: SETA’nın yaptığını 90’larda karargahlar yapıyordu

“İktidar ‘Bizim çocukları işe al’ diyor, amaç haberi engellemek”


SETA raporu

Söz konusu raporda BBC Türkçe, Deutsche Welle Türkçe, Amerika’nın Sesi Türkçe (VOA), Sputnik Türkiye, Euronews Türkiye, CRI Türk (Çin Uluslararası Radyosu Türkiye), Independent Türkçe’nin haber ve yayın politikalarına dair yorumlar yer alıyor.

Bu kuruluşlardaki uluslararası medya temsilcilerinin haber, yazı ve sosyal medya paylaşımlarına da raporda yer veriliyor.

Raporu “fişleme” ve “andıç” olarak niteleyen basın meslek örgütleri ve gazeteciler tepkili.

Ayrıca raporun son kısımda yer alan “öneriler” kısmında ise hedef alınan kuruluşların sitelerindeki ‘şikayet ve öneri’ bölümünün kullanılması isteniyor, devletin kuracağı bir ‘yayın takip ve raporlama oluşumu’ ile bu uluslararası kuruluşların yakından takibi öneriliyor. Buna karşınsa TRT World gibi örneklerin sayısının artırılması tavsiye ediliyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İş cinayeti: Sülfürik asitten zehirlenen iki işçi yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Bilim insanlarından İstanbul’da deprem uyarısı