Ana SayfaDünyaKupanın ardından: Kadın futbolcular eşit ücret için ‘atakta’

Kupanın ardından: Kadın futbolcular eşit ücret için ‘atakta’

HABER MERKEZİ – ABD kadınlar ulusal takımı Fransa’da Dünya Kupası şampiyonu oldu ve şimdi eşit ücret için mücadelesine devam ediyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) kadınlar futbol takımı Fransa’da gerçekleşen 2019 FIFA Kadınlar Dünya Kupası’nı kazanırken, kadın ve erkek futbolcular arasındaki ücret eşitsizliği de gündemde.

ABD’li futbolcu Megan Rapinoe, şampiyon oldukları Hollanda maçı sonrası yaptığı açıklamada ücret eşitliğinin sağlanması için FIFA Başkanı Gianni Infantino’ya çağrıda bulundu.

Konu hakkında tartışmayı bırakarak artık somut adımlar atılması gerektiğini söyleyen Rapinoe, “Tribünlerde ücret eşitsizliği sebebiyle Infantino’nun yuhalandığını duydum. Kadın futbolcular ve taraftarlar olarak bu konuda bir sonraki aşamaya geçmeye hazır olduğumuzu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“Taraftarların çağrısı bu yönde, oyuncuların çağrısı bu yönde, sponsorların çağrısı bu yönde. Ücret eşitsizliğinin giderilmesi konusunda herkes hemfikir. Artık bir sonraki aşamaya geçelim.
“Kadın sporcuları ve kadın sporcuların bağlı olduğu federasyonları desteklemek için neler yapabiliriz? Dünyanın dört bir yanındaki ligleri desteklemek için ne yapabiliriz? FIFA bu konuda neler yapabilir? Ücret eşitsizliğini gidererek artık bunları konuşmalıyız.”

Ücret eşitsizliği ve ayrımcılık davası

ABD’de kadın futbolcular maç başına 3 bin 600 dolar alırken, erkekler 5 bin dolar kazanıyor.

Dünya Kupası gibi uluslararası futbol organizasyonlarında oynayan kadınlar 15 bin dolar, erkekler ise 55 bin dolar ekstra ücret alıyor.

2015’te ABD Futbol Federasyonu, kadınlar takımına Dünya Kupası’nı kazandığı için ödül olarak 1.7 milyon dolar ödemişti. Federasyon, 2014’te erkekler takımına ise Dünya Kupası’nın ikinci turunda turnuvadan elenmesine rağmen 5.4 milyon dolar vermişti.

Ücret eşitsizliğine yönelik olarak ABD kadınlar futbol takımının 28 oyuncusu, ABD Futbol Federsyonu’nu ayrımcılık gerekçesiyle dava etmişti. Dava tarihi ise 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne denk gelmişti.

Federasyonun yönetimi sağlık hakları, ulaşım, idman koşulları ve ücret eşitsizliğini de içeren konular üzerinden suçlanmıştı.

Sporcuların sözcüsü olan ve davayı açan Molly Levinson ise işverenden kaynaklı ciddi bir ücret eşitsizliğiyle karşı karşıya olduklarını belirtip bu durumun cinsiyet temelli istihdamı düzenleyen Eşit Ücret Yasası ve Yurttaş Hakları Yasası’nın ihlali anlamına geldiğini eklemişti.

ABD taraftarları, Fransa’da oynanan Dünya Kupası finalinin başında “eşit ücret” tezahüratlarıyla kadın futbolcuların talebini desteklemişti. Ayrıca FIFA Başkanı Infantino’nun finalden sonra takımı tebrik etmek için sahaya gelmesi çağrısı da yapmışlardı.

Taraflar çözüme doğru ilerliyor

İki tarafın başlangıçta konuyu mahkemede tartışması planlanmasına karşın, kadın futbol takımı ve ABD Futbol Federasyonu maaş farkını arabuluculuk yoluyla kapatma konusunda anlaştı.

Artık Dünya Kupası’nı alan kadın futbolcular için arabuluculuk süreci başlayacak.


Karınca, Vox, NYT, Alan Savunması

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kestane şekeri markası Bursalı Kafkas konkordato talep etti
Sonraki Haber
AKP'den 'başkanlık sistemi' açıklaması: Aksayan yerlerin üzerine gidilecek