Ana SayfaGüncelKürt sanatçı Mem Ararat: Konserleri yasaklamak yaşamın normalleşmesine engel

Kürt sanatçı Mem Ararat: Konserleri yasaklamak yaşamın normalleşmesine engel

HABER MERKEZİ – Van’da vermek istediği konser valilik tarafından yasaklanan Kürt sanatçı Mem Ararat, söz konusu karar nedeniyle üzgün ve öfkeli olduğunu belirterek, “Konserleri yasaklamak normal yaşamın devam etmesine engeldir. Yaşam burada hiçbir zaman normale dönmüyor” dedi.

Kürt sanatçı Mem Ararat’ın 31 Temmuz’da Van’da vermek istediği konser kentteki ‘etkinlik yasakları’ gerekçe gösterilerek yasaklanmıştı.

Ararat, kararı Twitter üzerinden “Bê Şîrove?” (Yorumsuz) notuyla paylaşmıştı.

Kararı Yeni Yaşam’dan Neğşirvan Güner’e değerlendiren Mem Ararat, devletin kendi yasalarına uymadığını ve Van Valiliği’nin kararının anlaşılmaz olduğunu belirterek, “Başka sanatçıların konser yapması yasal ama bize gelince yasak diyorlar” dedi.

Bir ay önce Mardin’in Nusaybin ilçesinde de konser için izin talebinde bulunduklarını, resmi bir yanıt verilmediğini ancak sözlü olarak yasaklama kararının iletildiğini söyleyen Ararat, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunun gibi sayısız durum ile karşı karşıya kalıyoruz. Avukatıma bu karara nasıl itiraz edebiliriz diye sordum. Avukat ‘Bir valinin keyfi de olsa engelleme hakkı var’ dedi. Yeni bir yasa var ki sinirlense bile vali konseri yasaklama hakkına sahip. Buna itiraz bile edemiyoruz.
“Çok üzgünüm, biraz da öfkeliyim. Keşke bu hale gelmeseydi bu ülke. Ben şarkı söylüyorum, müzik yapıyorum. Sanatın yasaklandığı bir ülkede huzur nasıl olur ki? Kalkınma, ilerleme nasıl olur ki? Barış, kardeşlik nasıl olur? Gerçekten anlam veremiyorum.”

Kürt sanatçılara yönelik muameleye de dikkat çeken Ararat, “Bütün organizasyonlar için söylüyorum bunu; Kürt sanatçılara çok kötü muamele ediliyor. Buna Kürt kurumların düzenlediği organizasyonlar da dahil. Bu konuda çok kırgın olduğumu içtenlikle ifade etmek istiyorum” dedi ve ekledi:

“Kürt sanatçılara nasıl muamele edildiğine keşke siz de şahit olsanız. Bir Kürt müzisyenin herkese cevap verme zorunluluğu varmış gibi davranıyorlar. GezginFest’te durum böyleydi. Bütün sorumluluk festivali düzenleyenlerde. Biz müzisyen arkadaşlarla birlikte bir karar aldık. Bizim işimize saygı duymayan hiç kimse ile çalışmayacağız.”

‘Yaşamın normalleşmesine engel’

Yasaklara alışık olduklarını söyleyen Ararat, “Mesela ana akım medya Kürtçe müzik yapan hiçbir sanatçıya yer vermiyor. Hatta Kürtçe olan hiç bir şeye yer vermiyorlar. Aslında bu işi yapmamamız için ellerinden geleni yapıyorlar. Ve sayısız engellerle karşılaşıyoruz” dedi.

Tüm bunlara rağmen şarkı söylemeye devam edeceklerini ve doğru bildikleri yolda yürüyeceklerini vurgulayan Mem Ararat, “Konserleri yasaklamak normal yaşamın devam etmesine engeldir. Yaşam burada hiçbir zaman normale dönmüyor. Sürekli bir kaos ve savaş hali söz konusu” diye de ekledi.


Mem Ararat’tan bir şehrin hayaline serenat: ‘Söz bitmedi’


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Toronto Film Festivali’nde gösterilecek filmlere kısa bir bakış
Sonraki Haber
AYM Başkanı: Yasal değişiklikler kaçınılmaz hale geldi