Ana SayfaGüncelMadımak’ın ‘Utanç ve Yüzleşme Müzesi’ olması için kanun teklifi

Madımak’ın ‘Utanç ve Yüzleşme Müzesi’ olması için kanun teklifi

HABER MERKEZİ – CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Sivas Katliamı’nın yıl dönümünde Madımak Oteli’nin “Utanç ve Yüzleşme Müzesi” olması talebiyle kanun teklifi verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu,  Sivas’ta 2 Temmuz 1993 tarihinde aralarında yazar, şair, sanatçı ve birçok aydının olduğu 33 kişinin katledildiği Madımak Oteli’nin “Utanç ve Yüzleşme Müzesi” olmasına dair kanun teklifi verdi.

Teklifin gerekçesinde, Madımak Oteli’nin mevcut müzeler yasası ve prosedürü çerçevesinde “Utanç ve Yüzleşme Müzesi” yapılması gerektiği belirtilerek, bu durumun Alevilerin eşit yurttaşlık haklarına kavuşturulacağına dair bir güven işareti ve demokrasinin gereği olduğu vurgulandı.

“Toplum hafızasında onarılmaz yaralar açan bu olay Türkiye Cumhuriyeti’nin temel niteliklerine bir saldırı mahiyetindeydi.
“Anadolu’da adaletin ve zalime karşı duruşun simgesi olan Pir Sultan Abdal adına düzenlenen şenlikte meydana gelen bu katliam birlikte yaşama iradesine ve kamu vicdanına büyük zarar vermiştir.
Pek çok farklı kimlikten insanın bir arada yaşamasının teminatı olan demokrasi ve onun temel ilkesi olan laikliğe karşı bir kalkışma olan bu olayın gerçekleştiği yerin ‘Utanç ve Yüzleşme Müzesi’ olması kamu vicdanındaki yaraları bir nebze olsun sarabilecektir.
“Alevi yurttaşların 7 ulu ozanından biri olan Pir Sultan Abdal adına düzenlenen bu şenlikte meydana gelen bu olayların yaşandığı Madımak Oteli Alevi yurttaşlarımızın ortak hafızasına acı bir şekilde kazınmıştır.”

Sivas Katliamı’nın üzerinden 26 yıl geçti