Ana SayfaToplumsal CinsiyetMahkemeler şiddet gören kadının boşanma davasını reddediyor

Mahkemeler şiddet gören kadının boşanma davasını reddediyor

HABER MERKEZİ – Adana’da bir kadın kendisine şiddet uygulayan erkekten boşanmak için dava açtı ancak mahkeme boşanmanın reddine karar verdi. Kararı protesto eden kadın adliye önünde bir eylem düzenleyerek, kendisi ve ailesinin tehdit edildiğini söyledi.

Adana’da yaşayan Meryem isimli bir kadın, evli olduğu Cerrah K.’den boşanmak için 2012’de dava açtı.

Ancak Meryem, erkek tarafından tehdit edildiğini söyleyerek davayı geri çekti.

Sonrasında şiddetin devam ettiğini belirten Meryem, 2013 yılında tekrar boşanma davası açtı.

Ancak Adana Adliyesi 7’nci Aile Mahkemesi, Meryem’in boşanma talebine ilişkin ret kararı verdi. Bu sırada Meryem’i tehdit eden Cerrah K. hakkında, mahkemece uzaklaştırma kararı verildi.

‘Darp’ ve ‘tehdit’ suçlamalarını kabul etmeyen Cerrah K., boşanmak istemediğini bildirdi.

Meryem, mahkemenin ret kararını üst mahkemeye taşıdı.

Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 2’nci Hukuk Dairesi de “Davacı davalının bir kusurunu ispat edemediği, ilk derece mahkemenin tespiti de bu doğrultuda olduğundan davanın reddi doğmuştur” ifadeleriyle davayı reddetti.

Meryem’in başvurduğu yargıtay da ret kararını onayladı.

’17 yıl şiddet gördüm’

Verilen ret kararlarına tepki gösteren Meryem, ‘Boşanmak istiyorum’ yazılı dövizle Adana Adliyesi 1 No’lu Ek Hizmet Binası’nın önüne geldi.

Burada düzenlediği eylemde gazetecilere açıklama yapan Meryem, 2012 yılında Cerrah K. hakkında açtığı boşanma davasını tehditler nedeniyle geri çektiğini, ancak şiddetin daha da artması nedeniyle 2013’te tekrar dava açtığını mahkemelerin de bunu gerekçe ederek boşanma kararı vermediğini söyledi.

Cerrah K.’nin ailesini de tehdit ettiğini belirten Meryem, yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Mahkeme masrafları yüzünden cebimde 5 kuruş para kalmadı. Boşanmak istiyorum, başka bir şey istemiyorum. 17 sene şiddet gördüm. Hakimler beni boşamadılar. Neymiş? Affetmişim. Ben tehditle döndüm eşimin yanına. Son 5 yıldır koruma kararı var. Panik butonlarıyla dolaşıyorum.
Adliyede taşkınlık çıktı; eşimin yüzüne çanta fırlattım, diye 3 bin TL ceza yazdılar. Beni döverken karnımda 4,5 aylık çocuğumun bile ölümüne sebep oldu. 17 sene beni ailemle görüştürmedi. Evlere temizliğe gidiyorum, parayı davalara harcıyorum. Adamın korkusundan dışarı çıkıp, çalışamıyorum bile. Kendisi imam nikahıyla başkasıyla evlenmiş ama benim yakamı bırakmıyor. Boşanmadığım sürece bu adamdan kurtulamıyorum. Annemi, babamı, kardeşlerimi tehdit ediyor.”

Meryem, boşanana kadar adliye önünde eylemlerini sürdüreceğini de sözlerine ekledi.